e-gépész online szaklap

A hőszivattyúk túlméretezése több kárral jár, mint haszonnal

| | |  0 | |

A hőszivattyúk túlméretezése több kárral jár, mint haszonnal

A hőszivattyús fűtési és hűtési megoldások egyre népszerűbbek, nem csoda, hiszen modern, komfortos és olcsó – feltéve, ha a tervező és a kivitelező is jó munkát végzett. Az egyik legfontosabb feladat a megfelelő méretezés. Hogy miért, annak részleteibe Versits Tamás, okleveles mérnök, szakmérnök, a Weishaupt fűtési rendszerek értékesítési vezetője nyújtott betekintést.

Tételezzünk fel egy új építésű, alacsony energiaigényű épületet, amelynek fűtését és használatimelegvíz-ellátását hőszivattyúval kívánják megoldani. A számított teljesítmény 8 kilowattnál többnek mutatkozik, de nem éri el a 10-et. Adódik a kérdés, hogy 8 vagy 10 kilowattos berendezést válasszunk-e.

Sokan úgy gondolkodnak, biztos, ami biztos alapon a nagyobb teljesítményű készüléket érdemes betervezni, már csak azért is, mert ha a kisebb mellett döntünk, feltételezhetően adódnak majd olyan időszakok, amelyekben szükség lesz a hőszivattyú kiegészítő elektromos fűtőpatronjára is a komfortos belső hőmérséklet szinten tartásához. Márpedig az elektromos fűtópatron SCOP-ja csupán 1, vagyis sokat fogyaszt. De biztos ez? Félnünk kell ettől a megoldástól?

Versits Tamás kiszámolta, és közérthetően le is vezeti, hogy miért nem. Tartsanak vele a VGF&HKL szaklap videójában.

HőszivattyúWeishaupt

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul