e-gépész online szaklap

Bevizsgálták a légtisztítók légúti vírusok elleni hatékonyságát

| | |  0 | |

Bevizsgálták a légtisztítók légúti vírusok elleni hatékonyságát

 Az elismert francia laboratórium, a Lille-i Pasteur Intézet az elvégzett tesztek alapján arra az eredményre jutott, hogy a Daikin légtisztító készülékei 2,5 perc alatt eltávolítják a HCoV-229E koronavírus több mint 99,98%-át*.

  • A Lille-i Pasteur Intézet laboratóriumaiban végzett tesztek alapján a Daikin légtisztítók 2,5 perc alatt távolítják el a HCoV-229E koronavírus több mint 99,98%-át. Ez a vírus is a SARS-CoV-2 víruscsaládba tartozik, amely a COVID-19 világjárványt okozó koronavírus.
  • A készülékeket a H1N1 vírus ellen is 99,93%-os hatékonyságúnak értékelték 2,5 perc üzemidő alatt. A H1N1 a közönséges influenzát okozó vírus.
  • Ez azt jelenti, hogy a Daikin légtisztító készülékek kiegészítő lehetőséget jelentenek a légúti meg-betegedések elleni küzdelemben. A kompakt „plug and play”, vagyis elektromos hálózati csatla-koztatás után azonnal használható légtisztító nagy mértékben hozzájárulhat a légzőszervi vírusok terjedési kockázatának csökkentéséhez.
  • Ez a felfedezés mérföldkő a Daikin célkitűzésében, miszerint a légtisztító piac meghatározó sze-replőjévé váljon Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Teszt igazolja a koronavírus elleni hatékonyságot

A Daikin a levegőminőség szakértőjeként küldetésének tekinti, hogy innovatív megoldásokat kínáljon a beltéri levegőminőség javítására, és már több mint 45 éve értékesít légtisztítókat. Légtisztítói és sza-badalmaztatott légtisztító technológiája, amelyet más Daikin termékekben is alkalmaznak, már régóta bizonyítják hatékonyságukat a légszennyezés, valamint a szezonális pollenek és vírusok ellen.

A Daikin által alkalmazott technológia hatékonyságának igazolására a Daikin Europe N.V. a Franciaor-szágban, Lille-ben található Pasteur Intézet laboratóriumát bízta meg a légtisztító termékcsalád vizsgá-latával. Az intézet által végzett tesztek igazolták, hogy a tesztelt Daikin modellek 2,5 perc alatt a HCoV-229E koronavírus több mint 99,98%-át eltávolítják a levegőből.

A Lille-i Pasteur intézet a terméket a HCoV-229E vírussal tesztelte, amely a SARS-CoV-2 víruscsaládba tartozik. Biztonsági okokból nem használták magát a SARS-CoV-2 vírust. A két vírus ugyanabba a csa-ládba tartozik, ami erős érv amellett, hogy a Daikin légtisztító készülékek fontos eszközei lehetnek a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemnek, csökkenthetik a vírusterjedés kockázatát.

A Daikin légtisztítók hatékonysága a nagyteljesítményű elektrosztatikus HEPA-szűrő és a Daikin által szabadalmaztatott Flash Streamer technológia kombinációjának köszönhető; a HEPA szűrő foglyul ejti a vírust, ezt követően a Streamer plazmakisülés megsemmisíti azt.

Az intézet a légtisztítók hatékonyságát a H1N1, vagyis a szezonális influenzát okozó vírus ellen is tesz-telte. Ugyanezen vizsgálati körülmények között a Lille-i Pasteur Intézet arra a következtetésre jutott, hogy a Daikin légtisztító készülékek 2,5 perc alatt a H1N1 vírus több mint 99,93%-át semmisítik meg. Ez azt bizonyítja, hogy ezek az egységek az influenza elleni küzdelemben is nagyon hatékonyak.

Az egészséges beltéri környezet kulcsa a légtisztításban és a szellőzésben rejlik

A Daikin légtisztító készülékek a beltéri levegőt a többrétegű szűrőrendszeren keresztül a készülékbe juttatva keringtetik, ahol a több fajta légtisztító technológiának köszönhetően megtisztítják azt, és egészséges, tiszta levegőt engednek vissza a helyiségbe. A készüléket általában lakóhelyiségekben, kis irodákban, kiskereskedelmi üzletekben, tantermekben, orvosi várótermekben és rendelőkben hasz-nálják. A készülék légszállítása körülbelül 330 m³/óra, ami azt jelenti, hogy egy átlagos helyiség lég-mennyisége óránként többször is átáramlik rajta.
M. Olivier Luminati, a Daikin Europe Szellőztetés és Légtisztítás projektmenedzsere, aki a Daikin teszte-lési projektjén szorosan együttműködött a Lille-i Pasteur Intézettel, így nyilatkozott: „A teszteredmény remek hír a társadalomnak. Épp most, amikor mindenki arra készül, hogy visszatérjen az irodába és a normális életbe, megteremthetjük a biztonságos beltéri körülményeket. A légszűrő és légtisztító ter-mékek széles portfóliója a Daikin egészséges beltéri környezet iránti elkötelezettségének eredménye. Ezeket a technológiákat használjuk légkondicionáló, fűtési és szellőztetési megoldásként, kis és nagy épületekben egyaránt. Mindenkinek van megfelelő megoldásunk, aki tiszta és friss beltéri levegőt szeretne”

A beltéri levegő minősége nagy hatással van az emberek teljesítményére és jóllétére. A levegő minő-ségét számos tényező befolyásolja, például a PM2.5 részecskék, az allergének, a levegő páratartalma és egyebek. A Daikin már korábban felismerte ezt a kihívást, és 1975-ben Japánban piacra dobta az első légtisztítóját. „A Lille-i Pasteur Intézet által kiadott teszteredmények áttörést jelentenek nekünk és a társadalom számára is. Biztos vagyok abban, hogy a Daikin a beltéri levegőminőség-kezelés refe-rencia vállalatává válhat az EMEA-régióban" – nyilatkozta M. Anthony Dimou, a Daikin EMEA Légtisztító üzletágának régiós vezetője.

 

* Részletes Daikin teszteredmények légtisztító típusonként

  • A Lille-i Pasteur Intézet által tesztelt MCK55WVM Daikin készülék (kereskedelmi megnevezése MCK55W), laboratóriumi körülmények között (0,47 m³ belső térfogatú, levegőcsere nélküli, légmentesen zárt kamra), 2,5 perces üzemidő alatt, “turbó” sebességi fokozatban eltávolítja a HCoV-229E humán koronavírus 99,996%-át. A HCoV-229E humán koronavírus nem a COVID-19 világjárványt okozó SARS-CoV-2, de ugyanahhoz a koronavírus családhoz tartozik.
  • A Lille-i Pasteur Intézet által tesztelt MC55WVM Daikin készülék (kereskedelmi megnevezése MC55W/VB), laboratóriumi körülmények között (1,4 m³ belső térfogatú, levegőcsere nélküli, légmentesen zárt kamra) 2,5 perces üzemidő alatt, „turbó” sebességi fokozatban eltávolítja a HCoV-229E humán koronavírus 99,98%-át. A HcoV-229E humán koronavírus nem a COVID-19 világjárványt okozó SARS-CoV-2, de ugyanahhoz a koronavírus családhoz tartozik.
  • A Lille-i Pasteur Intézet által tesztelt MCK55WVM Daikin készülék (kereskedelmi megnevezése MCK55W), laboratóriumi körülmények között (0,47 m³ belső térfogatú, levegőcsere nélküli, légmentesen zárt kamra) 2,5 perces üzemidő alatt „turbó” sebességi fokozatban eltávolítja a H1N1 influenza A altípusának 99,986%-át.
  • A Lille-i Pasteur Intézet által tesztelt MC55WVM Daikin készülék (kereskedelmi megnevezése MC55W/VB), laboratóriumi körülmények között (0,47 m³ belső térfogatú levegőcsere nélküli, légmentesen zárt kamra) 2,5 perces üzemidő alatt „turbó” sebességi fokozatban eltávolítja a H1N1 influenza A altípusának 99,93%-át.

DaikinLégtechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul