e-gépész online szaklap

Csaknem 20 százalékkal több gáz fogyott májusban az előző évi mennyiséghez képest

2021. július 12. | e-gépész| |  0 |

A 2020. májusi adatokhoz képest idén májusban 19,5 százalékkal volt magasabb a hazai fölgázfogyasztás. A növekedés hátterében a gáztüzelésű erőművek magasabb kereslete, a hónap első felében tapasztalható alacsonyabb átlaghőmérséklet és az otthoni munkavégzés áll.

A hazai fogyasztás emelkedéséhez legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek tavalyinál több mint 50 százalékkal magasabb kereslete járult hozzá. A lakossági körben az otthoni munkavégzés növelte a földgáz keresletét, és a hónap első felében a sokévi átlagnál hidegebb időjárás is emelte a fogyasztást – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi trendeket elemző földgázpiaci jelentéséből.

A növekvő hazai igényeket az import elégítette ki, a többletforrások elsősorban ukrán, román és horvát irányból érkeztek az országba. Az osztrák irányú behozatal jelentős mértékben lecsökkent, ami annak a következménye, hogy a magyar másnapi piaci árak alacsonyabbak voltak, mint Ausztriában.

A betárolási időszak második hónapjában jelentős mértékben felfutott a tárolás. Az előző két hónapan az elhúzódó hideg időjárás miatt magas belföldi fogyasztás mellett az árak alakulása sem kedvezett a tárolásnak. Ausztria kivételével – ahol még kitárolás történt – végre a szomszédos országokban is megkezdődött a tárolók feltöltése.

Európa más piacain már nem voltak tárolói többletkészletek, így a szokatlanul hideg időjárás és az otthoni munkavégzés miatt megemelkedő kereslet hatására egész Európát a spot árak emelkedése jellemezte. A hazai piacon májusban további 1,8 €/MWh-val emelkedtek a másnapi piaci árak, a CEEGEX záró ára – 24,86 €/MWh – pedig közel négyszerese volt a tavaly májusi szintnek. A tavaszi időszakban elmaradt európai készletfelhalmozás miatt a piaci szereplők a betárolási időszak hátralévő részében, sőt már a téli hónapokban is szűkösséget vártak az európai piacon, ami az árak további emelkedését eredményezte az európai piacokon. Az éves gáztermék ára 21 €/MWh körüli szinten zárta a hónapot az európai gázpiacokon.

A növekvő árak ellenére a nagy európai szállítók nem növelték kínálatukat. A norvég és az afrikai valamint az LNG behozatal is csökkent, áprilishoz képest csak az orosz-import emelkedett. A Gazprom elektronikus platformján sem kínált érdemleges mennyiségű rövid távú termékeket.

A májusi földgáz piacmonitoring riport elérhető ezen a linken.

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul