e-gépész online szaklap

Beszámoló: REHVA General Assembly 2021

2021. június 28. | Dr. Barna Edit| |  0 |

Beszámoló: REHVA General Assembly 2021

A járványhelyzetre tekintettel az REHVA 2021-ben – a Climamed Kongresszushoz kapcsolódva Lisszabon helyett – a virtuális térben tartotta meg az éves közgyűlését 2021. április 12-19. között. Hazánkat a REHVA szervezetében az ÉTE és az MMK közösen képviseli. A következőkben rövid tájékoztatást szeretnénk adni a bizottsági üléseken, valamint a közgyűlésen elhangzottakról.

Az Oktatási Bizottság megfogalmazta a következő időszakra vonatkozóan stratégiai céljait. A REHVA-nak célja az élethosszig tartó tanulás támogatása. A szervezet keretein belül zajló oktatásnak/tréningeknek figyelemmel kell lennie a járvány okozta kihívásokra, illetve szem előtt kell tartania a belső környezeti minőség biztosítását úgy, hogy az fenntartható módon alakulhasson ki. A bizottság folytatja az éves REHVA Student Competition szervezését, ahová minden tagország egy-egy versenyzőt vagy 2 fős csapatot küldhet. A verseny nyertese pénzjutalomban részesül, valamint részt vehet a HVAC World Student versenyen, amit szintén évente rendeznek. Idéntől különdíjat is létrehoztak a legjobb poszter kategóriában.

A REHVA és a VELUX együttműködésének köszönhetően hamarosan elindul a Healthy Home Design Competition. Erre a nemzetközi versenyre két kategóriában lehet nevezni: diákok és fiatal szakmagyakorlók (max. 35 éves). A verseny célja a következő:

A REHVA „Egészséges otthonok tervpályázata 2022” arra buzdítja és hívja az épület- és épületgépészeti rendszerek, üzemeltetés és építés területén dolgozó hallgatókat és fiatal szakembereket, hogy tárják fel az egészséges életmód témáját – és mélyebben értsék meg a belső környezet tulajdonságait, valamint a jövőbeni klímaváltozások hatásait.

A feladat megoldása során meg kell tervezni egy épületet Rotterdamban. A projektre körülbelül egy év áll rendelkezésre és a legjobbnak ítélt pályázatot a tervezők a CLIMA 2022 Konferencián be is mutathatják majd. Az első helyezett 5000 Euro nyereményben részesül.

A verseny részleteiről egy másik hírben számolunk be.

A REHVA-ban létrejött a Community of Young Professionals / Fiatal szakemberek közössége (max. 35 év) kezdeményezés, amellyel szeretnék a REHVA-t népszerűsíteni a fiatal kollégák körében. A hálózat alapját egyelőre a korábbi versenyen résztvevő hallgatók adják, de folyamatosan növekszik. A csoporthoz csatlakozni kívánó szakemberek megtehetik ezt a REHVA weboldalán vagy a LinkedIn-en. (https://www.rehva.eu/professional-development/rehva-community-of-young-professionals).

A Technológia és Kutatás Bizottság továbbra is több fronton halad az önkéntes alapon végzett tevékenységekkel. Egyrészt továbbra is sokan dolgoznak a REHVA által kibocsátott Covid Guidance bővítésén. További mellékletekkel egészítik ki a korábbi útmutatót. A munka nemzetközileg nagy elismerést kapott, többek között a WHO is hivatkozik a benne foglaltakra saját dokumentumaiban.

Emellett továbbra is folynak a munkák a leendő REHVA könyvekkel (Guidebooks) kapcsolatban. Például az MMK részéről Rónai András vesz részt a BIM témakörében tervezett könyvhöz kapcsolódó munkákban Dr. Ion Dobosi mellett. De emellett szervezeteink részt vesznek az Andreas Wagner professzor által vezetett másik munkacsoport munkájában is, amely a felhasználó központú épülettervezés témáját járja körül.

2020-ban az „Épületgépész rendszerek légszűrői” című kiadvány jelent meg.

2021-re a COVID útmutató mellett 2 új könyv kerül majd kiadásra és 2 új munkacsoport létesül. A munkacsoportok munkájába főleg a tervezési szakasznál szakértőként továbbra is be lehet kapcsolódni (A futó és tervezett munkacsoportok listája a ide kattintva elérhető).

A bizottság munkája kiterjed még az EPBD felülvizsgálatára, mert a REHVA javaslat tevőként/véleményezőként részt vesz a folyamatban.

A REHVA tevékenységében jelentős szerepet tölt be a Horizont 2020 EU projektekben történő részvétel is. A 2020-as évben az alábbi projektekben vett részt a REHVA:

  • U-CERT (2019-2022) – felhasználóbarát épületenergetikai vizsgálat és tanúsítás
  • TRI-HP (2019-2023) – trigeneráció, hőszivattyú
  • QUEST (2019-2022) – minőségmenedzsment az energiahatékonyságban
  • BIM-SPEED (2018-2022) – BIM az energiahatékony épületfelújításban
  • TripleA-reno (2018-2021) – lakóépületek mély energetikai felújítása
  •  CEN-CE (2018-2020) – CEN szabványok alkalmazása
  • ALDREN (2017-2020) – épületek mély energetikai felújítása
  • GEOTABS (2016-2021) – geotermális hőszivattyúk alkalmazása épületbe ágyazott szerkezeteknél
  • EPC RECAST (2020-2023) – épületek energetikai tanúsításának módosítása

A projektek részleteiről a REHVA weboldalán, a REHVA folyóiratában is lehet tájékozódni.

A REHVA közgyűlésen az elnökség nevében Frank Hovorka, a REHVA elnöke (FR) beszámolt a szervezet tavalyi tevékenységéről, a pénzügyi helyzetéről, valamint bemutatták a 2021-es szakmai terveket és a költségvetést.

Minden bizottság beszámolt az éves munkájáról és idei terveiről. A közgyűlés megválasztotta a 2022-ben hivatalba lépő új elnökét Catalin Lungu személyében.

A közgyűlésen bemutatták a CLIMA 2022, Rotterdam konferencia terveit is. A tervek szerint a CLIMA 2022 egy hibrid, élő- és online konferencia lesz majd.

A REHVA tovább folytatja tevékenységét az EU-ban. Véleményező/tanácsadó szervezetként számos szerveződésben igyekszik hallatni az európai épületgépészek hangját, többek között: Smart Readiness Indicator fejlesztés, EU Green Deal és EPBD véleményezés, Climate Positive Europe Alliance alapító tagja.

Dr. Barna Edit – az MMK képviselője a REHVA-ban

ÉpületgépészetREHVA

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul