e-gépész online szaklap

Megjelent az energiastatisztikai riport

2021. június 16. | e-gépész| |  0 |

Az országos primer felhasználás idén márciusban 106,62 PJ volt, ami 2,76 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a szén és széntermékek felhasználása 2,02 PJ-lal csökkent, a megújuló energiaforrások 0,09 PJ-lal nőttek – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, márciusi energiastatisztikai riportjában.

2021 márciusában az országos primer energiatermelés 41,26 PJ volt, ami 1,21 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A szén és széntermékek termelése 1 PJ-lal, a földgáz termelése 0,45 PJ-lal, a kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése 0,21 PJ-lal csökkent idén márciusban. Az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 0,12 PJ-lal volt kevesebb, míg a nukleáris energiatermelés 0,58 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer felhasználás márciusban 106,62 PJ volt, ami 2,76 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül 2,02 PJ-lal csökkent a szén és széntermékek felhasználása, illetve emelkedett 0,31 PJ-lal a kőolaj és kőolajtermékek, 3,6 PJ-lal a földgáz, 0,09 PJ-lal pedig a megújuló energiaforrások felhasználása. A villamos energia külkereskedelem 0,02 PJ-lal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 42,617 PJ volt, amely 9 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

2021 márciusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4168 GWh volt, amely 3,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2021 harmadik hónapjában a 3144 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetű, 24 százalékát biztosította földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 19 százalékát megújuló energia és 1 százaléka egyéb forrásból származott.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 52 százalékát nap, 27 százalékát biomassza, 12 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 3 százalékát víz, és 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a víz és a biomassza forrásból termelt villamos energia mennyisége emelkedett, a biogáz, a szél, a geotermikus forrásokból termelt csökkent, míg a kommunális hulladék megújuló része nem változott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatalos statisztika rovatban.

EnergetikaFöldgáz

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul