e-gépész online szaklap

Hazánkban indul Európa első, használt klímagáz-kereskedési platformja

2021. május 26. | e-gépész| |  0 |

A RETRADEABLES Európa első F-gáz piactere, amely a használt klímagázok kereskedését teszi lehetővé. Az EU által finanszírozott Life3R projekt keretében létrehozott RETRADEABLES a visszanyert klímagázok körforgásban tartásával fenntartható alternatívát kínál a hűtőközeg-ellátás biztosítására.

A Magyarországon most elindított RETRADEABLES az egyedüli európai online platform, amely a visszanyert hűtőközegek körforgásos gazdaságán alapul.

Fenntartható körforgásos üzleti innováció a HVAC-R szektor hazai szereplői számára

Magyarország elsők között vezeti be a RETRADEABLES-t, azaz a használt hűtőközegek körforgásban tartását elősegítő piacteret. Az F-gáz (klímagáz) kifejezés olyan mesterséges eredetű hűtőközegek csoportjára utal, amelyet például ipari, kereskedelmi HVAC-R (hűtő, fűtő, szellőztető és légkondicionáló) alkalmazásokban használnak fel. Az Európai Uniós szakpolitikákkal összhangban — ideértve az Európai Zöld Megállapodást, a körforgásos gazdaság megvalósítását, a hulladék-keretrendszert, illetve az F-gáz-szabályozást — a RETRADEABLES értéket ad a lefejtett klímagáz-készleteknek, üzletileg is indokolttá teszi az újrafelhasználást, így ösztönözve a használt klímagázok visszanyerését, újrahasznosítását, illetve regenerálását. Mivel az európai F-gáz-szabályozás nyomán a felhasználható volumen fokozatosan csökken, az élettartam meghosszabbításával a RETRADEABLES fenntarthatóvá teszi a visszanyert klímagázok felhasználását, így támogatva az üzleti, társadalmi és környezeti elvárásokat, valamint tovább csökkentheti az F-gázok illegális légkörbe jutását is.

Partnerség az újrafelhasználás előmozdítására

A Life3R projektet az Európai Unió LIFE programja társfinanszírozza. A RETRADEABLES mögött álló konzorciumot uniós tagállamok szakértői alkotják, így a Daikin Airconditioning Central Europe GmbH, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem (NTUA) és a MAT4NRG GmbH (The Society for Materials and Energy Applications). A hivatalos, virtuális projektindító eseményen a konzorciumi tagok mutatták be a kezdeményezés célját és a platform működését. A piactér a használthűtőközeg-tulajdonosokat köti össze az újrahasznosítási képességekkel, szándékkal, jogosítvánnyal rendelkező vállalatokkal. Miután a szabványoknak megfelelően újrahasznosítják vagy regenerálják a klímagázt, az újra felhasználhatóvá válik az iparág számára.

„A lefejtett klímagáz-készletek újrafelhasználása a magyar HVAC-R szektor számára is egyre fontosabb, hiszen ezzel támogatjuk a megnövekedett kereslet kielégítését, a kereslet-kínálat kiegyensúlyozását. A platform valós piacot teremt, átláthatóságot biztosít, és együttműködést tesz lehetővé, hiszen a használt hűtőközegeket értékes erőforrásként ismeri el. Nagy izgalommal várjuk a RETRADEABLES magyarországi indulását, hiszen a projekt nagymértékben hozzájárulhat a 2050-es karbonsemlegességi célok eléréséhez. Reméljük azt is, hogy más európai országok is követik példánkat, és csatlakoznak a kezdeményezéshez” — mondta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója.

Klímagáz

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul