e-gépész online szaklap

Hazánkban már több mint 2 millió embert érint az allergiaszezon

| | |  0 | |

Hazánkban már több mint 2 millió embert érint az allergiaszezon

A klímaberendezés karbantartásával a szénanátha okozta kellemetlenségek is nagyban csökkenthetőek.

Bár a tavasz a többség számára egyet jelent a természet ébredésével, a virágokkal és a zöldbe boruló fákkal, az allergiások számára ez az év legkellemetlenebb időszaka. Hazánkban már több mint 2 millió embert érint légúti allergiás megbetegedés, míg az EAACI (Európai Allergia és Klinikai Immunológia Akadémia) adatai szerint ez a szám Európában több mint 150 millió főre becsülhető és évről évre emelkedik. Mivel az allergiaszezon a globális felmelegedés következtében egyre inkább kiterjed, ezért a szabadban egyre nehezebb az allergiás reakciót kiváltó hatások és a kellemetlen tünetek ellen tenni, azonban a beltéri levegő minőségét és ezzel együtt az életminőséget is javítani lehet.

A szezonális szénanátha legjellemzőbb tünetei közé tartozik a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a könnyezés, emellett súlyos esetekben légzési nehézség is előfordulhat. Az allergia gyakran jár együtt asztmás megbetegedéssel is, amely a WHO legutóbbi adatai szerint összesen már csaknem 262 millió embert érint világszerte.

Az érintettek számára nagyon kellemetlen élményeket tud okozni a parlagfű szezon, illetve a levegőben nagy koncentrációban keringő pollen. A tüneteket kiváltó okok elleni védekezés legfontosabb része a kitettség csökkentése, ennek érdekében az otthoni, zárt térben található pollen koncentrációt minimalizálni lehet. A rendszeres szellőztetés önmagában nem megoldás, sőt sokszor ronthat a helyzeten, hiszen éppen ilyenkor kerülhet a pollennel telített levegő a lakásokba és a házakba. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet bevetni a jobb beltéri levegő minőségét támogató klímaberendezéseket.  Az otthoni levegő minőségét érdemes kiemelten kezelni, hiszen az ideje nagy részét mindenki zárt térben tölti, legyen szó az otthonáról vagy éppen az irodáról – különösen manapság, amikor ez a két dolog gyakran fedi egymást. „Azért, hogy a jobb beltéri levegő minőségét támogató klímaberendezések valóban hasznosak legyenek, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ennek egyik oka a megfelelő légáram biztosítása, ami nagyban befolyásolja a berendezés hatásos működését. Emellett a légúti megbetegedések elkerülése érdekében a penészgombák megjelenése miatt szezon előtt és után is javasolt a tisztítás” – hangsúlyozta Nyeste József, a Panasonic szervizmérnöke. „A Panasonic által fejlesztett nanoe™ X technológia nem egy hagyományos szűrőt használ, hanem egy titánium generátort, amely esetében nem szükséges a karbantartás. Emellett bizonyos klímákban van automata tisztítás funkció, ami megakadályozza a hőcserélőn a gombák szaporodását, úgy, hogy a hőcserélő nedves felületét légáram segítségével kiszárítja” – mondta el Bálint Balázs, a Panasonic szerviz vezetője.

A karbantartás és a rendszeres tisztítás mellőzése hozzájárulhat légúti betegségek, többek között az asztma kialakulásához. A tisztítást érdemes szakemberre bízni, ugyanis a megfelelő vegyi anyagok csak szakcégek által beszerezhetőek a kiskereskedelemben, ezen kívül a vegyszer pontos mennyiségének, a felhordás helyének és a hatás időtartamának meghatározása is megfelelő szaktudást igényel.

Amennyiben a klímaberendezés tulajdonosa amellett dönt, hogy saját kezűleg oldja meg a karbantartást, elsősorban a kivehető szűrőt kell 2-3 hetente vízsugárral, vegyszerek nélkül tisztítania. Ilyenkor fontos a mechanikai tisztító eszközök (pl. kefe vagy szivacs) mellőzése. A szűrő kiszerelését egyszerűen a beltéri egység előlapjának felhajtásával lehet megoldani, az alatta lévő szűrőket pedig kihúzni. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a szűrő sérülékeny, a pótlása idő és pénzigényes folyamat, ezért érdemes nagyon körültekintően eljárni.

A nanoe™ X technológia lényege, hogy összegyűjti a levegőből a szabad szemmel nem látható nedvességet, amelynek felhasználásával „apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyököket” állít elő a légkondicionáló működése közben. A hidroxilgyökök egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy gátolják a szennyező anyagok – például bizonyos baktériumok és vírusok – szaporodását. Ugyanakkor fokozottan oxidatív hatásúak, ezért rövid ideig fejtik ki hatásukat. A nanoe™ X technológia, az apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyökökkel jóval hosszabb ideig tudja kifejteni a „vírussemlegesítő” hatását. Emellett a hidroxilgyökök nagyobb távolságra képesek eljutni, ezért nemcsak a levegőben, hanem a különféle felületekre tapadó vírusokkal és baktériumokkal szemben is hatásosak lehetnek. A francia Texcell egészségügyi kutatóvállalat vizsgálatai szerint az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását több mint 91 százalékos hatékonysággal gátolja meg a technológia.  A Panasonic már 1997 óta, vagyis több mint 20 éve végez kutatásokat a nanoe™ X technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyos patogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), illetve allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását.

Panasonic

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul