e-gépész online szaklap

Földgázpiaci riport

2021. április 14. | e-gépész| |  0 |

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2019/20-as földgázév történéseit elemző piacmonitoring riportja. A kiadvány egyebek mellett tárgyalja az árak alakulását, elemzi a hazai fogyasztást, illetve részletesen bemutatja az ellátást biztosító, termeléssel, import-export forgalommal és tárolással kapcsolatos adatokat is.

Bár az elmúlt öt év legenyhébb időjárása volt a 2019/20-as gázévben, az európai trendekkel szemben a hazai gázfogyasztás sem a téli időszakban, sem a pandémia hatására nem csökkent. Ennek egyik támasza a lakossági fogyasztás volt, ami a hőmérséklettel korrigált mutatók szerint még emelkedett is az előző gázévhez viszonyítva. A növekvő lakossági gázfogyasztáshoz hozzájárult, hogy a demográfiai változások és a bőkezű szociálpolitikai támogatási rendszer hatására az elmúlt években jelentősen megemelkedett az átadott új lakások száma, és az új épületekben továbbra is a leggyakrabban választott fűtési mód volt a gázfűtés. A második negyedévben a pandémia következtében gyorsan terjedő otthoni munkavégzés is hozzájárulhatott a fűtési igények emelkedéséhez. Végül a lakossági reáljövedelmek emelkedése és a földgáz többi termékhez viszonyított árának csökkenése is hozzájárulhatott a lakosság kevésbé takarékos gázfelhasználásához. 

A 2019/20-as gázév földgázpiaci folyamatairól a MEKH elnöke, Horváth Péter János részletesen beszélt a Világgazdaság napilapnak. Az elmúlt gázév eseményeit ismertetve az elnök elmondta, hogy a globális gázpiacon túlkínálat volt jellemző. Egyrészt az orosz–ukrán vita következtében felhalmozott tárolói készletek, a 2020 során a világjárvány okozta korlátozások miatti keresletcsökkentő hatás, másrészt a töretlenül tovább bővülő új földgáz-cseppfolyósító terminálok kínálata a világ nagy piacain áresést eredményezett. Ám 2020 második felében megindult a visszarendeződés, az ázsiai piacok elkezdték felszívni az LNG-kínálatot, drasztikusan csökkentve az Európába szállított mennyiségeket. Ez lehetővé tette a Nyugat-Európában a télen tárolt készletek likvidálását és az árak normalizálását, majd a 2020–2021-es télen visszakúsztak a piaci árak a korábbi szintekre.

A földgázpiac 2019/20-as riportja ide kattintva érhető el PDF-ben.

GázellátásGázipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul