e-gépész online szaklap

Lakáspiaci élénkülés mellett árrobbanás az egyes nyersanyagpiacokon

2021. április 12. | e-gépész| |  0 |

Lakáspiaci élénkülés mellett árrobbanás az egyes nyersanyagpiacokon

A tavaly jellemző stagnáló, vagy egyenesen csökkenő értékesítést követően élénkülő keresletről számoltak be a hazai építőanyag és építési termékek gyártói.

Az égetett kerámia tégla és cserép termékeknél, betontégla- és cserép termékeknél, a fehér falazati anyagoknál, az építőkémia és szálas hőszigetelő termékeknél egyszámjegyű-, a nyílászáró gyártásban 10 százalék körüli, az EPS hőszigetelőanyag-piacon pedig 10-15 százalék közötti volumen-bővülés volt jellemző az első negyedévben, 2020 azonos időszakával összehasonlítva. Az otthonteremtést ösztönző kormányzati döntések nyomán számos elhalasztott megrendelés ütemeződött át 2021 első negyedévére – áll a Magyar Építőanyagipari Szövetség 2021 első negyedéves jelentésében.

A termékcsoportnál a bérkorrekciók és fuvarozási, karbantartási költségnövekedés miatt jellemzően infláció feletti egyszámjegyű árkorrekciókra került sor. Éves viszonylatban jelentős tényezővé vált az árfolyamhatás is a karbantartási szolgáltatásoknál és egyes nyersanyagoknál. Azon termékcsoportoknál, amelyeknél a termékjelleg miatt nemzetközi piacokon jegyzett nyersanyagok is szükségesek, azok erőteljes áremelkedése- jelentős részben a Covid-19 járványt követő kínai gazdaság újraindulása miatt – a termékláncon végiggyűrűzve megjelentek a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó gyártók költségeiben és értékesítési áraiban – szemben a tavalyi csökkenő ártrendekkel. A hazai építőanyag és építési termék gyártók abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak, így a beszerzési költségeik is csökkennek majd.

Az Otthonfelújítási program elindításával erőteljes kereslet érzékelhető a korszerűsítési és felújítási munkák során igényelt valamennyi termékcsoportban: az első negyedében főként egyes szerkezetépítő, nyílászáró- valamint a gyorsan beépíthető betontermékek terén érzékelhető élénk kereslet. Az 5%-os újlakás-áfa visszaállítása és a magánerős lakásépítés áfa-visszaigényelhetősége nyomán számos korábban megállított újlakás-projekt folytatása kezdődött el, és újak előkészítése van folyamatban.

Az ipari csarnokok, ipari beruházások esetében továbbra is aktívak a logisztikai piac fejlesztői, mindemellett számos tervezett beruházást vagy elnapoltak, vagy töröltek a Covid-19 miatt elindult keresleti átrendeződések hatására. A gyártást vagy telephely-fejlesztést érintő, központi fejlesztési forrást is felhasználó termelő beruházások általában ütemezetten haladnak. Az önkormányzati beruházási piacon a beruházási volumen továbbra is elmarad a korábbi évektől: a saját finanszírozási hátterű beruházások visszafogása és halasztása jellemző, míg a központi fejlesztési forrást jelentősebb arányban használó beruházásoknál kevésbé látszanak fennakadások.

A MÉASZ tagjai szerint továbbra is kritikus terület a beépítő szakember kapacitások korlátossága, amely különösen a kőművesmunkáknál, a nyílászáró-beépítésnél és a homlokzati hőszigetelésnél jelentkezik. A kivitelezői munkadíjak 2021 elején tovább növekedtek; főként a korszerűsítési és felújítási munkálatoknál tapasztalható erőteljes, kétszámjegyű munkadíj-növekedés.

A hazai építőanyag gyártók optimisták, a magasépítési piac hosszabb távú alakulását tekintve abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével, a magasépítési beruházások felgyorsulásával az év második felében ismét elérhető lesz a 2019-es magasépítési teljesítmény.

Épületgépészet

A MÉASZ összefoglalója kitér az épületgépészeti termékek piacára is, kiemelve, hogy a termékek és szolgáltatások piacán számos ajánlatkérésre és előkészítő tevékenységre került sor, de a folyó munkáknál még kevésbé érzékelhető az Otthonfelújítási program, a kedvezményes lakásáfa, illetve a magánerős újlakás áfa visszaigénylési lehetőség hatása. 2021 elején a futó szezonális karbantartási munkák mellett egyelőre inkább a fővállalkozó keretében végzett állami és önkormányzati nagyberuházások terén látszott határozottabb keresletélénkülés.

Az új rendszerek értékesítésénél a forint árfolyama, valamint az épületgépészeti termékek gyártásához szükséges acél- és műanyagipari nyersanyagok áremelkedése szintén erőteljesen megjelent. Továbbá a szervizautók karbantartási kiadásai jelentősen, mintegy 20 százalékkal drágultak éves összevetésben. A vállalkozásoknál jellemzően néhány százalékos bérkorrekcióra is sor került. E tényezőket az épületgépészeti vállalkozások vállalási áraikban érvényesítették. Mindazonáltal, a pandémiás helyzetben a vállalkozások egy részénél kedvező mellékhatásként jelent meg a home-office működés költségcsökkentő hatása is.

ÉpítőiparÉpületgépészet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul