e-gépész online szaklap

A HENGEL véglegesíti az R-455A tesztjeit az egyik termékskálájára

2021. április 6. | e-gépész| |  0 |

A HENGEL véglegesíti az R-455A tesztjeit az egyik termékskálájára

A már 35 éve kulcsfontosságú pékipari szereplő K+F részlege folyamatosan specializálódik és intenzív innovációs tevékenységet folytat, hogy kielégítse az ágazat szakembereinek igényeit. De nem csak erről van szó…

A HENGEL specializált szereplőnek számít a mélyfagyasztás, a gyors hűtés, a tartósítás (normál- és mélyhűtés) és a kontrollált kelesztés területén alkalmazott prémium hűtőberendezések tervezésében, amelyeket már eredetileg is péksütemények készítésére szántak. Azóta a jelenleg Denis Bigot vezetésével működő vállalat a kézműves, a tömeges forgalmazású és az ipari élelmiszerek területét vette célba mind Franciaországban, mind pedig külföldön.

Szénlábnyomának csökkentése érdekében a Hengel 2012-ben bevezette a Blue Pulse® megközelítést, amely a termékek teljesítményének állandó fejlesztését és javítását foglalja magában, folyamatos kutatással az energia-megtakarítás, a fenntartható fejlődés és az Eco-design iránt.

A Hengel kézben tartja a hűtőberendezéseinek teljes gyártási folyamatát: a tervezéstől az ipari folyamatokig, beleértve a lemezmegmunkálást, a burkolat szigetelésére használt poliuretán hab befecskendezését és a berendezés hűtési egységét is.

A berendezések hatékonyságának javítása érdekében három adat kulcsfontosságú, emlékeztet Dr. Younes Matar, a Hengel műszaki és K+F igazgatója: a hőmérséklet, a páratartalom és a légáramlás.

A gépek hatékonyságának javítása terén a hűtőközegek is fontos szerepet játszanak, különösen az energiafelhasználás szempontjából és az F-Gáz hatálybalépése óta: „Választanunk kellett az átmeneti hűtőközegek közül, hogy gyorsan helyettesítsük az R-404A, tekintettel a bevezetett kvótamechanizmusra, amely a rendelkezésre állás és az áremelkedés problémáit vonta maga után. Ennek a hatásnak tudatában párhuzamosan kezdtünk dolgozni a hosszú távú megoldásokon, de ez nem volt nyilvánvaló, mert mi vagyunk az utolsó láncszem a sorban, és nagyon függünk az alkatrészek (kompresszorok, adagolók, elpárologtatók stb.) gyártóinak stratégiájától. Például mélyhűtés esetén nehéz volt -42 °C-os elpárolgási hőmérsékletet elérni a piacon kínált hűtőközegekkel. Ma kezdünk tisztábban látni, stratégiai döntéseket hozhatunk, és dolgozhatunk jövőbeni kínálatunk bevezetésén” – hangsúlyozza Dr. Younes Matar.

A CO2, az A2L vagy A3 besorolású hűtőközegeken alapuló új technológiák megjelenése a berendezések tervezésének felülvizsgálatát igényli a jogszabályi megfelelés miatt, és a különféle berendezések tesztelését teszi szükségessé az új hűtőközegek viselkedésének és teljesítményének megismerése érdekében, valamint a gyártási folyamatra vonatkozó hatásukat is meg kell vizsgálni. Ehhez mindenképpen erőforrásokat kell biztosítani.

Minden egyes alkalmazáshoz rendkívül alacsony GWP-jű hűtőközeggel

A szupermarketekben és az élelmiszeriparban a közepes és nagy teljesítményű rendszereket alkalmazó berendezések esetén a CO2 fontos fejlesztési tengely a Hengel számára annak érdekében, hogy olyan kelesztő kamrákat, valamint mélyfagyasztó alagutakat kínáljon, amelyek könnyen csatlakoztathatók a hűtőközpont hálózatához. Ez a megoldás azonban korlátozott, és nem felel meg az ügyfelek összes igényének.
Kisebb berendezések, például az úgynevezett „plug in” beépített egységek esetében az „A2L hűtőközegek opciója jobban megfelel a mai elvárásainknak” – hangsúlyozza Dr. Younes Matar.

A Hengel egy éve a Solstice® L40X (R-455A) megoldáson dolgozik, amelyet a Honeywell gyártó kínál és a Climalife forgalmaz.

Teszteltek 2-4 kW teljesítményű normálhűtésű tároló kamrákat, és az eredmények nagy hatékonyságra mutatnak. A hőmérséklet csökkenése nagyon gyorsan megtörténik, és semmilyen alkalmazástechnikai probléma sem volt tapasztalható. Jelenleg további tesztek folynak plug-in berendezéseken.

A félhermetikus kompresszorokkal működő nagyobb teljesítményű berendezések tesztelése is terítéken van. A hűtést teljes egészében kell figyelembe venni, beleértve a hőmérsékletcsúszást is, különösen az elpárologtatónál. A mélyhűtés és különösen a fagyasztás szempontjából az R-455A-t alkalmazó adagolók piaci elérhetősége megkönnyíti a munkát, „képesek leszünk teljessé tenni termékpalettánkat, és ennek megfelelően adaptálni termékeinket, hogy elérhessük a -42°C alatti elpárolgási hőmérsékletet például a kettős hőmérsékletű -35/-20°C-os bútorok esetén” – zárja Dr. Younes Matar.

A HENGEL-ről néhány szóban

A Hengel-t 1983-ban alapították, hogy felhasználjon egy „kenyér- és péksütemény sütő gép” szabadalmat. A következő években megjelent az első RS fagyasztó-konzerváló berendezés, és számos további innovatív szabadalmat nyújtottak be. A Parigny-ban (Auvergne-Rhőnes-Alpes régió) található, 3500 m² gyártási területtel rendelkező ipari telephelyen tevékenykedő vállalat jelenleg kétszámjegyű növekedést mutat, nevezetesen az export fejlesztéséből és a Marrel Réfrigération cég 2019-es megvásárlásából adódóan.

A Hengel számos üzleti ágazatban aktív: sütés, péksütemények és vendéglátás, szupermarketek, cukrászsütemények, csokoládé, ... és egyéb speciális alkalmazások, például orvosi, gyógyszerészeti, növénytermesztési alkalmazások stb., ahol a termékek fagyasztását, lehűtését vagy szabályozott atmoszférában történő tárolását igénylő technológiai megoldások kialakítására van szükség.

Tanúsítványok

„Célunk, hogy hűtőberendezéseket kínáljunk az összes olyan üzleti ágazatban, ahol tevékenykedünk, nagyon alacsony, azaz 150 alatti GWP értékű hűtőközeg alkalmazásával. Az R-455A kompressziós véghőmérséklete lehetővé teszi, hogy az ugyanazon alkalmazási tartományban működjön, mint az R-404A beleértve a mélyhűtést is”.

Dr. Younes Matar,
a Hengel műszaki és K+F igazgatója

A HENGEL névjegye:

  • Alapítás éve: 1983
  • 45 alkalmazott
  • 9,3 millió euró üzleti forgalom 2019-ben
  • Helyszín: Parigny (Loire), Lissieu (Rhőne) – Franciaország
  • Tevékenység: fagyasztásra, gyors hűtésre, tartósításra és ellenőrzött kelesztésre szolgáló berendezések tervezője és gyártója. Laboratóriumok tervezése, felszerelése és felújítása.

HűtőközegKlímatechnikaR-455A

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul