e-gépész online szaklap

Búcsú Vinkler Károlytól

(1959–2021)

2021. március 29. | Gyurkovics Zoltán| |  0 |

Búcsú Vinkler Károlytól

„Soha nem vagyunk elegen, hogy magunkra vegyük egy ilyen nagy bánat súlyát!” (Olivier Bourdeaut)

Az „e-gépész”-en megjelent, idősebb és fiatalabb kollégák által írt részvétnyilvánításokból néhány:

„Tudás és EMBERSÉG, ezek, amit kaptam Tőled! Isten nyugosztaljon Karcsi!”
„Nagyon megrendített a hír! Tiszteltem, mint szakembert és kedveltem, mint EMBERT! Nyugodj békében!”
„Óriási tudású szakembert és egyben nagybetűs EMBERT veszítettünk! R.I.P.”
„Isten veled Karcsi! Kimagasló EMBERI és szakmai példakép maradsz!”
„Nyugodj Békében Karcsi Bátya! Hatalmas tudás és legalább ugyanakkora EMBERSÉG távozott!”
„Nagy veszteség szakmailag és EMBERILEG is! Nyugodjék békében!”
„Megint elment egy EMBER!”
„Sokat tanultam Tőle az ezredfordulón csikókoromban a hidraulikáról. Isten kísérjen utadon! Nyugodj Békében Karcsi!”
„Volt Kollégánktól fájdalommal búcsúzunk, őszinte részvétünk a családjának.”
„Fájdalommal búcsúzom Tőled, kedves kollégámtól és volt tanítványomtól. Isten nyugosztaljon.”

Szakmai ismeretei, előadói képességei okán az épületgépész szakmában is a legmagasabb szintű oktatók között tarthattuk számon. Olyan alaptudománynak, mint az áramlástan nemzetközi szinten is elismert tudósa lett egy szokványosan induló szakmai életúttal.

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett okleveles hűtőipari mérnökként, majd a TATA Hűtőtechnikai Mérnökirodánál kezdett el dolgozni, ahol ipari ammóniás hűtési rendszereket tervezett. A felesége kiküldetése révén két évre kiköltöztek Finnországba. Finnországból hazatérve az APV Hungary Kft.-nél kezdett el dolgozni, a hűtőipari csoportban, majd innen elcsábították a Tour&Andersson céghez, és igazán itt kezdett a hidraulikai beszabályozásokkal foglalkozni. Így került az épületgépész társadalomba, ahová a legnagyobb örömére hamar befogadták. Rövid időn belül a hidraulikai beszabályozás itthoni és nemzetközi szaktekintélyévé vált.

Kezdetben, hazai szakirodalom hiánya miatt külföldi kollégáktól tanult, majd tapasztalatai birtokában előadásaival nagy odaadással segítette az épületgépész kollégákat. Előadásait segítendő sorozatban írta meg (tan)könyveit, amelyekbe mindig megpróbált olyan gyakorlati tapasztalatokat belecsempészni, amelyekkel munkája során találkozott. Szakkönyvei közül kettőt lefordítottak angol nyelvre is.

Az innováció területén is rendkívülit alkotott, hiszen nevéhez kötődik egy új hidraulikai méretező program „honosítása”, melyet cseh szoftverfejlesztő kollégákkal közösen készített. A cseh kollégák írták a programot, viszont Vinkler Károly találta ki, hogy hogyan is kellene ennek működnie. A programot Magyarországon kívül, ahol nagyon nagy népszerűségnek örvend, Svédországtól Sanghajig számtalan országban használják. A szoftver lehetővé teszi, hogy a hidraulikai méretezéssel egyidőben egy függőleges csőtervet is elkészít az épületgépészeti rendszerről. Magyarországon olyan épületek hidraulikai méretezésénél alkalmazták, mint például: AUDI Hungária győri gyárának felújítása és bővítése, Aquaworld, Művészetek Palotája, 4-es Metro, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt Lounge, Alle Újbuda bevásárlóközpont, ELI Központ Szeged, vagy az új Puskás Ferenc Stadion. Azoknak a létesítményeknek a felsorolása, amelyek hidraulikai méretezése során használták a Vinkler Károly által fejlesztett méretező szoftvert, bizony több oldalt tenne ki.

Az idézett részvétnyilvánításokból nem lehet nem észrevenni, hogy a búcsúzók szavai szólnak a szakemberhez, az elkötelezett oktatóhoz, de kiemelten szólnak az EMBER-hez.

Károly gyorsan lett az épületgépészek Karcsija! Mindenki tudta, hogy számíthat Rá! Karcsi pedig mindenkinek akart és tudott segíteni.

Aki Őt közelebbről is megismerhette, aki Vele közelebbi kapcsolatban is lehetett, megismerhette a családszerető, az életigenlő, művelt embert. Több nyelven beszélt, és tartott szakmai előadásokat. Meghatározó volt számára a zene. Hosszú éveken át énekelt a Szent István Bazilika kórusában. Műveltsége, a műszakit kiegészítő humán gondolkodásmódja lenyűgöző volt. Az egyetemességre törekvő reneszánsz embertípus példája volt! Nem túlzó jellemzés ez az Ő esetében.

Sok időt volt módom Vele tölteni, hisz bármikor számíthattunk a szakmai képzéseken való közreműködésére, részvételére. Örülök, hogy a barátja lehettem, hogy a barátomnak tekinthettem!

Nagy űrt hagytál magad után Karcsi. Szakmai munkásságodat – hála önzetlen mentori tevékenységednek is – fiatal kollégáid folytatni tudják az IMI-HYDRONIC-ban. Családodban betöltött szereped viszont soha nem lesz pótolható. Családodon kívül senki nem képes érzékelni az elvesztésed okozta fájdalmat.

Vinkler Károlyt a Szent István Bazilika altemplomában lévő végső nyughelyére Húsvét után kíséri családja!

Őszintén együttérzünk Vinkler Károly családjával! Erőt kívánunk a tragédia feldolgozásához!

Karcsi, nyugodj békében!

Gyurkovics Zoltán

Tisztelt Kollégák!

Vinkler Andrea, Vinkler Károly lánya levélben fordult az Épületgépészeti Tagozathoz hogy a család nevében megköszönje a megható és szép megemlékezést, ami az e-gépészen megjelent.

Üzenetében kifejezte, hogy nagyon hálásak, hogy az egész szakma ilyen szeretettel emlékezik Vinkler Károlyra és bár hiányát semmi sem pótolhatja, sokat jelent számukra, hogy az utókor is emlékezni fog rá.

Gyászhír

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul