e-gépész online szaklap

Hogyan optimalizálja a COFRA a hűtés „termelését” és a gyümölcsök konzerválását a hatékonyság és fenntarthatóság megőrzése mellett?

2021. február 24. | e-gépész| |  0 |

Hogyan optimalizálja a COFRA a hűtés „termelését” és a gyümölcsök konzerválását a hatékonyság és fenntarthatóság megőrzése mellett?

A Quercy Réfrigération, a gyümölcsfa-ágazat ipari hűtés specialistája, környezettudatos megoldást kínál 25%-os energiamegtakarítás mellett.

A COFRA 1961 óta a Lot és a Garonne völgyének hordalékos földjeinek szívében működik. Ez a 17 tagú gyümölcstermesztő szövetkezet mintegy tizenötféle almát, némi körtét és szilvát tárol és tartósít élelmiszerforgalmazó láncoknak és a nagykereskedelemnek az augusztustól júliusig terjedő időszakban, nem megfeledkezve a kalibrálásról, a csomagolásról és az értékesítésről. Tavasszal és nyáron hűtőtárolói szolgálnak eper, padlizsán és cukkini tárolására. Ez a KKV évi 4 millió eurós forgalmat bonyolít és 24 embert foglalkoztat teljes munkaidőben. Közép és hosszú távú elképzelése az, hogy a körkörös gazdaság és a fenntartható fejlődés előnyben részesítése mellett minél jobban kielégítse a szükségleteket.

A hűtés, életfontosságú forrás a vállalatnak

A 10 hektár földterületre épített, 20 000 m² alapterületű COFRA épülete kezdettől fogva egy hatalmas „hűtőszekrény” szerepét tölti be. Az évek során a piaci igények kielégítése és az új almafajták, például a Pink Lady, a Gala vagy a Chanteclerc befogadása érdekében egymástól falakkal elválasztott helyiségekkel 57 hűtőkamra került kialakításra a raktárban, melynek közel felét a bioalma piacnak szentelik a szezonban.

Balról jobbra: Damien Deudon és kollégája Thibault Celery, a Quercy Réfrigération, fejlesztője és ügyvivője, Emile Nioche, a Cofra igazgatója.

Rövid idejű tárolás esetén a normál hűtést részesítik előnyben. Hosszabb időn át tartó tárolás esetén az ellenőrzött atmoszférában történő tárolás a választott megoldás.

A COFRA teljes kapacitása 12 000 tonna. Magától értetődik, hogy a hűtés alapvető szerepet játszik a régió mezőgazdasági szereplőinek biztosított szolgáltatásában, akik teljes bizalommal veszik igénybe termésük raktározásához és lehető legjobb minőségű állagmegőrzéséhez.

„A hűtés soha nem állhat le, hűtés nélkül végünk van. Érdekünk, hogy tudjuk, hogyan működik” – hangsúlyozza Emile Nioche aki azon kívül, hogy igazgató, a technika szerelmese.

Teljes munkaidőben alkalmaznak hűtéstechnikust a hűtőberendezések ellenőrzésére és az összes műszaki berendezés napi karbantartási feladatainak elvégzésére. A 2000-es évek óta úgynevezett közvetítőközeges hűtési rendszert vezettek be, mely négy ammóniás folyadékhűtőből áll, egységenként 300 kW hűtőkapacitással, amely -7 °C-on glikolos vízkört táplál az összes hűtőhelyiség és a szállító dokkok hűtésére. Az ammónia kondenzálására hűtőtornyot használnak.

A COFRA stratégiája teljes mértékben integrálja a fenntartható fejlődés kihívásait

A napenergia az egyik első olyan kezdeményezés, amelyet a fotovoltaikus panelek teljes tetőzetre történő felszerelésével vezettek be, majd ezt követték az alkalmazottak járműveinek árnyékolói. A következőkben a cél egy naperőmű megvásárlása, amely a saját energiafogyasztás akár 10%-át elő tudja állítani.

A saját fogyasztást szolgáló energiatermelés vezérmotívum, tekintettel a COFRA működéséhez szükséges évi 3 millió kWh-ra. A jövő nemzedékeiről való gondoskodás egy megfelelő és kevésbé energiafaló hűtési rendszer kiépítését igényli. Az elmúlt évek hőmérséklet emelkedése miatt „az igények kielégítése érdekében a hűtőberendezést nyáron át kellett alakítani, amelynek következménye a többlet energiafogyasztás” – magyarázza Emile Nioche. Ennek a problémának a megoldására 2018 végén egy új beruházás indult, amely előirányozta a hűtőtorony megszüntetését a nehézkes karbantartás és a hatósági ellenőrzések miatt. A COFRA a gyümölcstermesztésben elismert Quercy Réfrigération vállalat know-how-ját és HD-Cold rendszerét veszi igénybe.

Az alma környezettudatos hűtőrendszert kap

Hosszú időre tartósítani a gyümölcsöt vegyszer hozzáadása és súlyvesztés nélkül, ez Benoît Duparc, a Franciaországban és külföldön egyaránt dinamikusan terjeszkedő vállalkozás, a Quercy Réfrigération ügyvezetőjének mottója. A COFRA specifikációinak teljesítése érdekében 2020 tavaszán egy globális megoldást vezettek be, ami négy alappillérre épül:

 • HD Cold: integrált vezérlőrendszer, amely nem igényel külön párásítási folyamatot. Lehetővé teszi a nedvességtartalom optimalizálását, és szükségtelenné a jégtelenítést a normál vagy ellenőrzött légkörű hűtőhelyiségben. A Stefani nevű gyártó által a Benoît Duparc által megadott specifikációja szerint kifejlesztett NATURE HDCOLD elpárologtatók olyan ventilátor motorokkal (blow throw EC fan)  működnek, amik javítják a levegőeloszlást és a nedvességtartalom ellenőrzését. Ez a szabadalmaztatott megoldás megfelel az ökológiai követelményeknek, és akár 40% energiamegtakarítást eredményez, 30%-kal kevesebb a kondenzvíz kibocsátás és így kisebb gyümölcs- és zöldségveszteséget tesz lehetővé.
 • Négy R-1234ze folyadékhűtő az ammónia és a hűtőtorony kiváltására. A Solstice® ze hűtőközegnek számos előnye van: az EN 378 szabvány szerint a PED 2. csoportjába tartozó, 1-nél alacsonyabb GWP-vel rendelkező hosszú távú megoldás (az F-gáz kvótába nem számít bele), könnyű megvalósítás a szakemberek szempontjából, alacsony nyomással, nagyon jó teljesítmény-együtthatóval (COP) rendelkezik, és körülbelül 25% -os energiamegtakarítás érhető el az ammóniához képest. A „nem mérgező” besorolásnak hála a végfelhasználók számára lényeges, hogy elkerülhető az adminisztratív terhet jelentő nyilatkozatok benyújtásának kötelezettsége, gazdaságos a beruházási és a fenntartási költségek szempontjából.
 • Regandsy & Hates: új folyamat a kondenzáció javítására.
 • Hővisszanyerési folyamat a lemezes hőcserélőknek köszönhetően, amely előmelegíti a vizet (kevesebb a földgázfogyasztás), jégtelenít, fűti az épületet és táplálja a hőterápiás eljárást az almák bizonyos fajtáin megtelepedett gombafajták semlegesítése érdekében a hűtőhelyiségekben történő letárolás előtt.

 Az eredmények néhány hónap használat után lenyűgözőek. Ez a 2 millió eurós beruházás, amelyet nagyrészt energiatakarékossági tanúsítványokkal finanszíroznak, lehetővé teszi a COFRA számára a fenntartható innovációt, és hogy a párhuzamosan beállított csatlakoztatott eszközöknek köszönhetően a bevezetett hűtéstechnikával nyugodtabban nézzen a jövőbe, és könnyebben alakítsa azt.

A Regandsy & Hates innováció

A RH2i által kifejlesztett Regandsy & Hates rendszer egy vízkörrel segíti a kondenzációt. A napközben felmelegedett vizet tárolja, és a Hates rendszer szerint legalkalmasabb időben, éjszaka hűti le. A vizet két, egyenként 125 m3-es hőszigetelt tartályban tárolják.

Regandsy a melegebb időszakokban a külső hőmérséklet alapján és a hőterhelés ideje alatt csökkenti a kondenzációs hőmérsékletet, és lehetővé teszi a kondenzátor ventilátorainak sebességének 15-35%-kal való csökkentését. A kondenzátor előtt egy lemezes hőcserélő visszahűti a kompresszorból kilépő gázt, csökkentve a kondenzátor ventilátorainak teljesítményét és sebességét a fogyasztás csökkentése érdekében. A kondenzátor után és az economiser előtt egy lemezes hőcserélő javítja a túlhűtést és növeli az economiser hatékonyságát. A glikolos vízkör nyeresége 0,2–0,5 °C, ami 7–17%-kal nagyobb hatékonyságot jelent, függetlenül a külső hőmérséklettől.

A rendszer fejlesztése a kondenzátor megkerülése irányában, vagyis a visszahűtő hőcserélőben megvalósított részleges vagy teljes kondenzáció a kondenzációs hőmérsékletnek és az áramfogyasztás további csökkentését fogja egész évben lehetővé tenni.

„A kondenzáció javítása lehetővé teszi a fenntartható fejlődés szemlélet érvényesítését. Ez döntő tényező az áramfogyasztás és a hűtés minőségének szabályozásában. A Regandsy & Hates innováció áll ennek a hűtési hozamok optimalizálását lehetővé tevő belátásnak a középpontjában” – vonja le a következtetést Jean-François Sailhan, az RH2i. igazgatója.

QUERCY REFRIFERATION röviden:

 • Alapítás éve: 2007
 • 35 alkalmazott
 • 25 millió euró üzleti forgalom 2020-ban
 • Helyszín: Moissac (82) – Franciaország
 • Tevékenység: Ipari hűtés élelmiszeriparban

COFRA röviden:

 • Alapítás éve: 1961
 • 24 alkalmazott
 • 4 millió euró üzleti forgalom 2019-ben
 • Helyszín: Aiguillon (47) – Franciaország
 • Tevékenység: Gyümölcstermelő szövetkezet

Hűtéstechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul