e-gépész online szaklap

Hűtőközegek újrahasznosítása és körforgásban tartása

2021. február 10. | e-gépész| |  0 |

A Daikin partnereket keres újonnan induló programjához, amelyben a hűtőközegek újrahasznosítását és körforgásban tartását végzik. Várják azon kereskedelmi egységek jelentkezését, akik a hűtőközeges rendszerük modernizálását, energiahatékonyabbá tételét tervezik, és nem mellesleg fontos számukra is a fenntarthatóság, a „zöld gondolkodás”.

Körforgásos gazdasági programot indít a klímák és hőszivattyúk hűtőközegének újrafelhasználására a Daikin. Az eljárás során a használt hűtőközeget visszanyerik a már meglévő rendszerekből, visszaállítják az új hűtőközeggel azonos minőséget, majd a regenerált hűtőközeget felhasználják az új VRV-egységekhez.

Energiafelhasználásuk és hűtőközegük miatt növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását a hőszivattyúk, vagyis minden olyan eszköz, ami energiabevitellel hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben a benne lévő hűtőközeg lehűl vagy felmelegszik. Ilyenek a hűtésre-fűtésre és meleg víz előállítására alkalmas hőszivattyús, valamint a kereskedelmi hűtésben alkalmazott berendezések, melyek bár az életünket komfortosabbá teszik, nagy kárt okoznak különösen a terméket legyártó, felhasználó, majd kidobó lineáris gazdasági rendszerben.

A Daikinnál a megoldást az újrahasznosításban, a hűtőközegek körforgásban tartásában, a körforgásos gazdasági modellben látják. A cég K+F laborjaiban zajló fejlesztési folyamatok egyik eredménye, hogy mára a hotelek, irodák vagy kiskereskedelmi egységek kombinált hűtő-fűtő, meleg vizet előállító rendszereinek – változó hűtőközeg-áramlású, avagy VRV-rendszerek – 80%-a újrahasznosítható. 2010 óta bizonyos VRV-berendezések cseréjekor a meglévő beltéri egységek, elektromos vezetékek, kalorikus csövek is újrahasznosíthatók.

A Daikin és partnerei egy olyan olyan újrahasznosítási megoldást alakítottak ki, mely során a használt hűtőközeget visszanyerik a már meglévő rendszerekből, visszaállítják az új hűtőközeggel azonos minőséget, majd az így regenerált hűtőközeget felhasználják az Európában gyártott és értékesített új VRV-egységekhez. Audit garantálja, hogy a regenerált hűtőközeg minősége megegyezik az új hűtőközegével. A független ellenőrzési folyamat azt is biztosítja, hogy a visszanyert hűtőközeget csak a védjeggyel ellátott VRV-egységek gyári töltéséhez használják fel.

A regenerált hűtőközeg felhasználása segíti az ózonkárosító anyagokat helyettesítő, fluortartalmú F-gázok európai szabályozásának teljesülését is, hiszen a használt hűtőközegek nem esnek a hűtőközeg-kvótacsökkentés hatálya alá. A programmal jelenleg 250 ezer kg új hűtőközeg előállítása kerülhető el.

„Segítséget nyújtunk minden partnerünk és ügyfelünk számára azért, hogy együtt egyengethessük az utat a körforgásos európai gazdaság felé. Ezáltal minden egyes, a regenerált hűtőközegek felhasználásába fektetett forinttal hozzájárulhatunk a hazai vállalatok növekedéséhez, ugyanakkor csökkenthetjük a környezetterhelést” – vonja le a következtetést Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft ügyvezető igazgatója.

További információ a Szalai Gabriellának írt e-mailben kérhető: szalai.g@daikin.hu.

DaikinHűtőközeg

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul