e-gépész online szaklap

Újabb termékek kerültek a katasztrófavédelem megfelelő szén-monoxid-érzékelőket tartalmazó listájára

2021. január 11. | e-gépész| |  0 |

Újabb termékek kerültek a katasztrófavédelem megfelelő szén-monoxid-érzékelőket tartalmazó listájára

A piacfelügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő berendezéseket, és frissíti a megfelelőnek, illetve nem megfelelőnek talált szén-monoxid-érzékelők listáját.

Három újabb szén-monoxid-érzékelőről állapította meg a katasztrófavédelem azt, hogy megfelelően jelzik a mérgező gáz jelenlétét a zárt térben. A listára új termékként megjelölve 1-1 EMOS, Global és FireAngel szén-monoxid-érzékelő került.

A berendezések tesztelése akkreditált laboratóriumokban történik, az eszközöket négy különféle összetételű gázkoncentráció, azaz különböző arányú levegő- és szén-monoxid-gázelegy környezetében vizsgálják. A jól működő berendezéseknek bizonyos időegységen belül le kell adniuk a riasztást. Amennyiben előbb vagy később jeleznek, illetve nem riasztanak, úgy nem alkalmasak arra, hogy forgalomba kerüljenek.

A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság minden esetben megtiltja. A forgalmazó határozatot kap arról, hogy nem árusíthatja tovább a megbízhatatlan készüléket, illetve vevőitől vissza kell vásárolnia azokat.

A BM OKF honlapján folyamatosan elérhetőek a legaktuálisabb felülvizsgálati eredmények. A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábban már beszereztek ilyen érzékelőt, akkor azt cseréljék le a pozitív listán található termékek valamelyikére.

Megfelelő CO-érzékelők

Nem megfelelő CO-érzékelők

KatasztrófavédelemSzén-monoxid

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul