e-gépész online szaklap

A földgáz-infrastruktúra projektek támogatásának korlátozását javasolja az Európai Bizottság

| | |  0 | |

A földgáz-infrastruktúra projektek támogatásának korlátozását javasolja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság közzétette a transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló új rendelet tervezetét. A 2013-as rendelet felülvizsgálatának célja, hogy hozzáigazítsák a Zöld Megállapodáshoz és a 2050-re kitűzött klímasemlegesség célkitűzéseihez.

A bizottsági javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy 2022 után kizárná a hagyományos új földgáz-infrastruktúra, valamint kőolajvezeték-beruházásokat az ún. Közös Érdekű Projektek (PCI) köréből. A dekarbonizáció jegyében új infrastruktúrakategóriák bevezetését tervezi, többek között: intelligens gázhálózat, a megújuló és dekarbonizált gázok (biometán, hidrogén, szintetikus gázok) hálózatba integrálását támogató beruházások és hidrogéninfrastruktúra. Az EU hidrogénstratégiájával összhangban a tervezet a megújuló energia alapú hidrogéntermelés támogatását irányozza elő.

Az infrastruktúraprojektek kiválasztásával kapcsolatban a javaslat megerősíti az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) szerepét a kiválasztási folyamatot megalapozó forgatókönyvek megalkotásában és a projektekre vonatkozó költséghaszon-elemzési módszertan meghatározásában. Emellett a Bizottság a javaslat szerint meghatározhatná a projektköltségek határokon átnyúló elosztására vonatkozó szabályokat.

A rendelet felülvizsgálatának uniós tárgyalása 2021. januárban, a portugál uniós elnökség alatt kezdődik el.

Kapcsolódó: Revision of the TEN-E Regulation (EN)

FöldgázGázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul