e-gépész online szaklap

Fél év haladék a közel nulla energiaigényű épületek engedélyezésénél

2021. január 4. | e-gépész| |  1 |

Fél év haladék a közel nulla energiaigényű épületek engedélyezésénél

A jövő június 30. utáni használatbavétel esetén kell csak megfelelniük az épületeknek a közel nulla energiaigényű követelménynek.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a Magyar Közlönyben tette közzé az épületek energiaigényét szigorító szabály módosítását.

Az eredeti, 2006. májusi rendelet tartalmazta azt, hogy a 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén, az épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigény követelményeinek.

A miniszter a mostani rendelettel úgy módosította az előzőt, hogy az épületnek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelnie a közel nulla energiaigénynek. Az ehhez tartozó követelmények változatlanok maradtak, amelyeket az alap-rendelet melléklete tartalmaz. Ebben minden épületszerkezet kötelező hőátbocsátási-értéke szerepel.

Magyar Közlöny

ÉpítőiparKNE

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2021. jan. 5.

A cikkben félreérthetően szerepel, hogy a 2006-os TNM rendelet tartalmazta volna, hogy 2020. december 31 után közel nulla energetikai besorolásra lenne szükség. 2014-ben módosult az eredeti 2006-os rendelet a fenti elvárásnak megfelelően, azaz hat éve tudható ez az elvárás. Ezek után részemről érthetetlen miért volt szükség, halasztásra. Természetesen tisztában vagyok azzal az építtetői hozzáállással, amivel magam is találkoztam, hogy, ugyan mi be fogjuk addig fejezni és egyébként is most nem előírás, engedélyt megkapjuk, csak az a lényeg. Ha még azt is figyelembe veszem, hogy milyen nyakatekert számítási eljárás alapján kell meghatározni a megújuló hányadot, akkor pedig pláne érthetetlen, miért is kellett halasztani. A megújuló számítási eljárása minden ésszerű fizikai alapot nélkülöz, azaz a 25%-os arány igen könnyen teljesíthető. A számítás abszurditását jól mutatja, hogy egy hőszivattyús rendszernél simán kijön 100% feletti megújuló hányad, ami természetesen fizikai képtelenség.

Facebook-hozzászólásmodul