e-gépész online szaklap

Az európai zöld megállapodás hatása a fűtéstechnikára

| | |  0 | |

Az európai zöld megállapodás hatása a fűtéstechnikára

A Green Deal ambiciózus éghajlati célokat tűz ki: az EU 2030-ig az 1990-es szinthez képest 60%-kal akarja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását (korábban 40%-os csökkentés volt a terv). A célok szigorításának messzemenő következményei lesznek Európa legnagyobb energiafogyasztójára a fűtési ágazatra.

Az ISH digital rendezvényen a vezető gyártók számos fűtési technológiát, megoldást és rendszert mutatnak be, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ezen éghajlati célok eléréséhez. Ezzel párhuzamosan az ISH Technológiai és Energiafórum átfogó tájékoztatást nyújt a fűtési piac jelenlegi politikai kereteiről és feltételeiről.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 2019. december 11-én jelentette be a zöld megállapodást. A program középpontjában két fő cél áll: az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia, az üvegházhatású gázok kibocsátását 60 százalékkal csökkenteni kell az 1990-es szinthez képest. Ezen ambiciózus célok eléréséhez a gazdaság minden ágazatának aktívan hozzá kell járulnia. Többek között a fűtési ipar jelentősen hozzájárulhat az építőipar és az ingatlanszektor CO2-kibocsátásának csökkentéséhez.

A Német Fűtőipari Szövetség (BDH) számításai szerint teljesíthető, hogy technikailag valóban megvalósuljon a zöld megállapodás az építőiparban és az ingatlanszektorban. A célok elérésének stratégiája három alappilléren alapul:

  • A modern fűtéstechnika alkalmazása központi szerepet játszik. Csak Németországban több mint minden második fűtési rendszer technikailag elavult, a szükségesnél több energiát használ fel. Ugyanez igaz egész Európában meglévő installációkra. Itt tehát a modernizáció ütemének jelentős növelésére van szükség.
    A fűtőipar ehhez kiterjedt termékportfóliót kínál. A kondenzációs kazán technológia mellett vannak hőszivattyúk, CHP-egységek, üzemanyagcellás fűtés, fatüzelésű kazánok és hibrid rendszerek, melyek telepíthetők mind az új mind a meglévő épületekben.
  • A fűtőberendezések korszerűsítése mellett további CO2-megtakarítás érhető el az épület burkolatának korszerűsítésével, például a szigetelés javításával.
  • A harmadik kulcselem a fűtési piac energiaszerkezetének megváltoztatását jelenti, amelyre a CO2-szint további csökkentéséhez lesz szükség. És valóban vannak zöld perspektívák különösen a két fő tüzelőanyagra – a földgázra és a fűtőolajra. Nagy mennyiségű CO2 megtakarítható “zöld gázok” – például biometán vagy hidrogén – felhasználásával.

Az ISH digital 2021 kiegészítő programjában a BDH partnerszövetségeivel együttműködve ismét megszervezi a Technológiai és Energia Fórumot. Mindez a fűtési piac jelenlegi politikai keretfeltételeiről szól, és arról, hogy az ambiciózus éghajlati célok hogyan valósíthatók meg az építőiparban és az ingatlanszektorban. A résztvevők mindent megtudhatnak a modern fűtéstechnika jelenlegi állásáról, a fűtési piac különböző üzemanyagainak jövőjéről, amelyek jelentős szerepet játszanak majd a klímasemlegesség felé vezető úton. A multimédiás speciális showt élő események kísérik, amelyeken a politika, a fűtési szektor és a szakmai szövetségek jeles képviselői vesznek részt.

www.ish.messefrankfurt.com

Green DealISHKlímasemlegesség

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul