e-gépész online szaklap

Megoldások az élelmiszeripari létesítmények energiahatékonyságának optimalizálására

2020. december 8. | e-gépész| |  0 |

Megoldások az élelmiszeripari létesítmények energiahatékonyságának optimalizálására

Legyen szó akár hűtő, akár fűtő alkalmazásról, egy eszköz vagy egy termék hűtéséről vagy melegítéséről, hideg vagy mélyhűtött tárolásról, az élelmiszeriparnak optimalizálnia kell hőtechnikai rendszereit, ami főszerepet játszik a termelőeszközök hosszú élettartamának biztosításában és a szénlábnyom minimalizálásában.

Emilie Kugener vállalati és webes kommunikációs menedzser interjúja Pierre Emmanuel Danet-val, a Climalife műszaki támogatás vezetőjével.

Az ún. indirekt hűtőrendszerek egyre inkább terjednek, miért jelentenek kedvező megoldást az élelmiszerek gyártási vagy tartósítási folyamataiban?

P-E. D.: A közvetítőközegek megfelelnek az F-Gáz követelményeinek. A szekunder körrel rendelkező rendszer tervezése lehetővé teszi a hűtőközeg töltet csökkentését és gáztömören tartását, valamint a nagyon alacsony környezeti hatású hűtőközegek, mint például az élelmiszeriparban jelen lévő ammónia felhasználását, amelyek megvalósításakor szigorú szabályokat kell betartani.

Létezik minden egyes alkalmazáshoz megfelelő közvetítőközeg? Hogyan kell kiválasztani?

P-E. D.: A közvetítőközeg formulázása során glikolokat (MEG, MPG), 1,3-propándiolt, betaint stb. alkalmaznak bázisként, amelyekhez korróziógátlókat adnak. A közvetítőközeget a kívánt fagyáspontnak megfelelően hígítják. Minden alkalmazásnak megvannak a maga sajátosságai, és a kiválasztás előtt fontos elemezni az összes lehetséges megoldást, ezért a Climalife globális ajánlatot kínál. A közvetítőközeg megválasztása függ a technológiai folyamathoz szükséges hőmérséklettől. A fagylaltgyártás, fagyasztó alagutak, hústermelés, csomagolt élelmiszerek stb. alacsony vagy nagyon alacsony hőmérsékletű közvetítőközegeket igényelhetnek.

Ezen igények kielégítésére fejlesztettük ki a biológiai forrásból származó 1,3-propándiol bázisú Greenway® Neo-t, amely ötvözi a teljesítményt és a fenntartható fejlődést. Kínálatunkban rendelkezésre áll továbbá az acetát és kálium-formiát bázisú Temper is, amely alacsony viszkozitásának köszönhetően nagyon alacsony hőmérsékleten alkalmazható (akár -60°C fagyáspontig). És végül a Friogel® Neo (MPG bázis), amelyet az élelmiszeripar ismert vállalatai gyakran használnak.

A közvetítőközeg tekinthető „élelmiszeriparinak”?

P-E. D.: Az élelmiszeripari termékek gyártási eljárásához olyan rendszert ajánlunk, amellyel elkerülhető a termék közvetítőközeggel történő szennyeződése. Mivel az elővigyázatosság elvét feltétlenül be kell tartani, így még akkor is, ha a folyamat során az élelmiszerek nem kerülhetnek közvetlenül érintkezésbe a közvetítőközeggel, az élelmiszeripari termékek esetén monoetilén-glikol (MEG) bázisú közvetítőközegek használata veszélyes, mert ezek lenyelés esetén ártalmasak. Valójában egyes gyártók úgy vélik, hogy nincs bizonyított veszélye, és a körülbelül 40%-kal olcsóbb MEG-alapú megoldásokat választják, az egyéb, nem káros közvetítőközeg bázisok helyett. Tudjuk azonban, hogy a hőszállító rendszeren észlelhetetlen szivárgások fordulhatnak elő, a korrózióból vagy egyéb okokból kifolyólag, amelyek súlyos következményekkel járnak ebben az ágazatban.

A közvetítőközeg kiáramlása, illetve az élelmiszertermékek azzal való szennyeződése vagy érintkezése esetén, az élelmiszertermék fogyasztásra alkalmatlanná válik, még akkor is, ha az adott termék a szabályozás értelmében nem minősül mérgezőnek. A szennyezett élelmiszerterméket vissza kell vonni a piacról és meg kell semmisíteni, függetlenül a közvetítőközeg jóváhagyásától.

A közvetítőközegek hozzájárulnak a környezeti hatások csökkentéséhez?

P-E. D.: Igen, a közvetítőközeg jellege és tulajdonságai hatással vannak a gyártás hatékonyságára. Ez különösen igaz azokra, amelyek egyszerre alacsony viszkozitásúak és nem fosszilis eredetűek. Csökken a szivattyúk mérete, csökken az energiafogyasztás, javul a rendszer energiahatékonysága.

Például a Greenway® Neo akár -50 °C hőmérsékletekig használható, alacsonyabb viszkozitással, mint egy MPG, ami lehetővé teszi a hatékonyság növelését, és kevesebb energiát igényel.

Ezen felül az ISO 14000 tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok számára is ideális a Greenway® Neo növényi alapú közvetítőközeg. Gyártása során az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása 42%-kal kevesebb, mint az MPG esetében, és a felhasznált energia is 28%-kal alacsonyabb.

És a hűtőközegek esetében van minden egyes alkalmazáshoz megfelelő közvetítőközeg? Hogyan lehet helyesen választani?

P-E. D.: Különböző típusú molekulák állnak rendelkezésre a piacon. Nincs egyetlen olyan megoldás, amely lefedi az élelmiszer-előállítás és -konzerválás összes igényét. Egy új hűtőrendszer tervezésekor azonban a hűtőközeget úgy kell kiválasztani, hogy figyelembe vegye a műszaki, gazdasági és környezeti paramétereket a hideg előállítási követelményeinek megfelelően. A zárt rendszerek lehetővé teszik a környezeti hatások csökkentését.
A legmegfelelőbb közvetítőközeg kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni, különös tekintettel a következőkre:

  • a hűtőközeg GWP értéke,
  • a hűtőteljesítmény,
  • az energiahatékonyság,
  • a kiválasztott közeg beüzemelése,
  • a biztonság,
  • a befektetés megtérülése. 

Tudna mondani néhány példát a hűtőközegekre és az alkalmazásokra?

P-E. D.: Természetesen. A Solstice® N40 (R-448A) alternatív megoldást kínál az élelmiszeriparban széles körben elterjedt R-404A/R-507A hűtőközeget alkalmazó meglévő berendezések számára. Az 1387-es GWP értékével alkalmazható normál- és mélyhűtőberendezésekhez, hűtőházakhoz, fagyasztáshoz, előkészítő munkahelyekhez, és fagyasztott termékek tartósítása esetén.

Új normál- és mélyhűtési rendszerek esetén a következőt ajánljuk Solstice® L40X (R-455A) amely a piac legalacsonyabb GWP értékű (<150) megoldása. Ez a hűtőközeg jobb teljesítmény tényezővel (COP) rendelkezik. Az ágazat számos tanulmánya kimutatta, hogy ez a hűtőközeg legalább 6%-os hatékonyságnövekedést eredményez mélyhűtési alkalmazások esetén. Biztonsági szempontból az A2L osztályú R-455A szinte nem gyúlékony. Gyúlékonysági tartománya mindössze 1,1%, és nem mérgező, ami jelentős előny az élelmiszeripari alkalmazásokban gyakran használt B2L besorolású ammóniához viszonyítva.

Végül: az új hűtő- és légkondicionáló alkalmazásokban az R-134a helyettesítése esetén a Solstice® ze (R-1234ze) egy rendkívül alacsony GWP értékkel (<1) rendelkező HFO.

Kedvező teljesítményt kínál alacsony környezeti hatás mellett. Az R-1234ze által lefedett hőmérsékleti tartomány sokkal szélesebb, mint az R-134a hőmérsékleti tartománya (-20°C-tól +110°C-ig terjedő spektrumot fed le), ami lehetővé teszi új alkalmazások mérlegelését az élelmiszeripar területén, úgy mint a zöldségek forrázása a víz 85 °C fölé melegítésével.

Összefoglalva, milyen megoldásokat javasol az élelmiszeripari létesítmények energiahatékonyságának optimalizálására?

P-E. D.: Tisztán energetikai szempontból a direkt elpárolgású rendszerek a leghatékonyabbak,
amelyek a tömítettség és az energiafelhasználás ellenőrzésére szolgáló hatékony rendszerrel vannak felszerelve. A hűtőközeget a volumetrikus hűtőteljesítmény, az üzemi körülmények, a környezeti feltételek, a termelés vagy a tárolás alapján kell kiválasztani. Az üzemi nyomást is figyelembe kell venni (az alacsonyabb nyomás alacsonyabb fogyasztással jár és alacsonyabb szivárgási kockázatot eredményez). Ebből a szempontból a HFO bázisú keverékek figyelemre méltóak.

Az indirekt rendszerek viszont több energiát fogyasztanak a közbenső hőcserével és a szivattyúk fogyasztásával járó veszteségek miatt. Ezért fontos a legjobb termikus kapacitású és a legalacsonyabb viszkozitású közvetítőközeget választani. És ugyanúgy, mint a hűtőközegek esetén, a közvetítőközegek esetén is figyelembe kell venni az anyagok biztonsági/toxicitási aspektusát, a rendeletekkel és a végrehajtási ajánlásokkal összhangban.

ClimalifeHűtéstechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul