e-gépész online szaklap

Visszajelzés: az IceCool, a sütőipari hűtés szakértője a Solstice® L40X-et választja

2020. november 26. | e-gépész| |  0 |

Visszajelzés: az IceCool, a sütőipari hűtés szakértője a Solstice® L40X-et választja

Az IceCool nem becsomagolt kenyértésztákhoz tervez és telepít kelesztő-, hűtő-, fagyasztó és csomagoló kamrákat, 2008-as alapítása óta szerte a világon kiváló hírnévnek örvend a sütőipari ágazatban, innovatív megközelítésének és testreszabott megoldásainak köszönhetően.

Ökológiailag hatékony berendezések tervezése

Annak érdekében, hogy az F-Gáz előírásokkal összhangban tartós és fenntartható berendezéseket kínáljon, az IceCool a hűtőközegek kiválasztása során figyelembe veszi a GWP, a TEWI és az életciklus (LCCP) értékeket.

Számos sikeres tapasztalatot követően – beleértve a korábban már az e-gépészen is bemutatott neumarki Feihl pékséget –, Peter Wehrens, az IceCool International BV K+F exportmenedzsere meg van győződve arról, hogy a Solstice® L40X (R-455A) megfelelő és hatékony megoldás, még magas és rendkívül változó külső hőmérséklet esetén is.

Új létesítmény a Grobe számára

Az IceCool új pékséget tervezett a kenyértészta hűtésére, kelesztésére és tárolására a Grobe családi pékség számára, amely körülbelül 400 alkalmazottal és 56 üzlettel Dortmund és környékének egyik legnagyobb munkáltatója. Az új péküzem tíz 16 m²-es hűtőcellával rendelkezik, amelyek –15 és +15 °C közötti  hőmérsékleten működnek. Az IceCool Slow Prover Tray rendszere teljesen automatikus hűtési és kelesztési eljárást kombinál, és eltávolítja a felesleges nedvességet, hogy a tészta ízei teljesen ki tudjanak alakulni kéregképződés nélkül.

Az R-455A jobb teljesítményt nyújt, mint az R-744

Mérlegelve az előnyöket és hátrányokat egy CO2-rendszerhez képest az energiafogyasztás, a biztonság, a szivárgás, a gyúlékonyság, a telepítési és karbantartási költségek, valamint környezetvédelem szempontjából, hamar megszületett a döntés a Solstice® L40X (R455A) használatáról az 500 m2 területű raktár hűtőrendszere számára.

Az A2L osztályozás figyelembevétele

Az alacsony gyúlékonysággal kapcsolatos hatályos előírások betartása érdekében a berendezés két hűtőkört tartalmaz, összesen 108 kW teljes hűtőteljesítménnyel. Mindkét kör 72,9 kg Solstice® L40X (R-455A) hűtőközeget tartalmaz, és úgy lett tervezve, hogy a harmadik szivárgásvizsgálati kategóriába essen, amit így évente csak egyszer kell elvégezni.

A hőmérsékletcsúszásról

Az R-455A-val megvalósított első projektjük során az IceCool szorosan együttműködött a Güntnerrel az elpárologtatók és kondenzátorok tervezése terén.

Peter Wehrens is ezt tanúsítja: „Minden elpárologtatón elektronikus szelepeket használunk, és ez lehetővé teszi, hogy kis hőmérséklet-különbséget tartsunk fenn az elpárologtató teljes hőmérsékleti tartományában. Annál is inkább, hogy a helyiség páratartalma fontos tényező a nem csomagolt tészta gyártása esetén. Végeredményben, a hőmérsékletcsúszás nem jelent problémát, elegendő túlméretezni az  elpárologtatót és a lehető legalacsonyabb szinten tartani a hőmérsékletkülönbséget”.

Berendezés leírása (átlaghőmérséklet)
T. elpárolg./T. kond. – 20°C / +30°C
Hűtőteljesítmény (kW) 54
Kondenzációs teljesítmény (kW) 79,1
Bitzer kompresszorok 3 x 4PES-12Y
Besorolás A2L
Hűtőközeg R-455A
Töltet (kg) 72,9
Egyenérték CO2 tonnában 10,7
Szivárgásvizsgálati kategória III
Szivárgásellenőrzések száma/év 1

 GWP = Global Warming Potential – Globális felmelegedési potenciál, TEWI = Total Equivalent Warming Impact – Teljes egyenértékű felmelegítési hatás és LCCP = Life Cycle Climate Performance – Életciklus alatti éghajlati teljesítmény

ClimalifeHűtéstechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul