e-gépész online szaklap

Könnyebb lesz a közműcsatlakozás

| | |  0 | |

Könnyebb lesz a közműcsatlakozás

Az MMK véleménye is tükröződik abban a törvénymódosításban, amely könnyebbé teszi a lakosságnak, hogy a közműhálózatokhoz csatlakozzon. Ezentúl a közműszolgáltatók hallgatása beleegyezésnek minősül, így a szolgáltatók esetleges lassú válasza nem késleltetheti a közművek bekötését.

A lakosság közműcsatlakozásának további könnyítése érdekében törvénymódosítást fogadott el a parlament. Az ügyben a Magyar Mérnöki Kamara korábban több javaslatot is tett az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek. Az MMK javaslatainak valamennyi lényegi eleme szerepel a most elfogadott, az ingatlanok közműcsatlakozásának elősegítése érdekében több törvényt is módosító törvényben. A változás érinti a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényeket is.

A döntés értelmében a szolgáltató hallgatása beleegyezésnek minősül a csatlakozási tervek elfogadtatása során. Így már nem a fogyasztónak kell a tervek megfelelőségével kapcsolatos igényével a hatósághoz fordulnia, hanem a szolgáltatónak, ha nem ért egyet a csatlakozás bemutatott módjával.

Ha pedig az ügyfél a csatlakozási tervek elfogadásától számított négy hónapon belül kivitelezi a csatlakozást és azt bejelenti, azonban a szolgáltató annak üzembe helyezését visszautasítja, akkor az ezzel kapcsolatos kötelezésen felül a hatóságtól kérhető az is, hogy a szolgáltató térítse meg az ügyfél csatlakozással kapcsolatos, igazolt költségeit is. A folyamat részleteit egy kormányrendelet állapítja majd meg.

A jogszabály hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, tervezete pedig megtalálható a Parlament honlapján

közművek

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul