e-gépész online szaklap

Mérnöknőnek lenni, mérnöknővé válni

Kihirdették a PTE MIK által kiírt pályázat eredményét

| | |  0 | |

Mérnöknőnek lenni, mérnöknővé válni

Mit jelent nőként mérnöknek lenni és azzá válni? Mit jelent a PTE MIK-en való tanulással mérnökké válni? Ezekre az aktuális kérdésekre várta a választ a mérnökök, mérnöknők, leendő mérnökök számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által kiírt fotó-, poszter- és videópályázat, amelynek eredményhirdetését november 10-én tartották.

 

A „Mérnöknőnek lenni, mérnöknővé válni” elnevezésű pályázat célja az volt, hogy a pályamunkák tükrözzék: milyen a mérnöki szakma női szemmel, illetve hogy a mérnöknek tanulás, a mérnökké válás vonzó, érdekes, a nőknek is önmegvalósítást jelentő folyamat a XXI. században.

A tavasszal meghirdetett pályázatra a kar jelenlegi és volt hallgatói, valamint mérnök oktatói nyújthatták be munkájukat, a szervezők a koronavírus-járvány miatt október 1-jéig meghosszabbították a beküldési határidőt. A kiírásra életkortól és állampolgárságtól függetlenül egyaránt jelentkezhettek nők és férfiak. Örvendetes, hogy több külföldi hallgatót is megfogott a téma, ugyanígy aktívak voltak a férfiak is. A két témakört 3 műfajban, fotókkal, poszterrel vagy videófelvételek által lehetett bemutatni. A pályázatra 47 pályamunka érkezett: 19 fotó, 22 poszter és 6 videó. 

A pályamunkákat Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló művész, prof. dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja, prof. dr. Törőcsik Mária, a PTE KTK egyetemi tanára, dr. Kukai Tibor, a Baranya megyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint a PTE MIK hallgatói önkormányzatának képviseletéből álló zsűri értékelte.

Fotó kategóriában az 1. díjat Garai Kata Eszter építészmérnök MSc-s hallgató Hogyha rátalálsz a szenvedélyedre, nagyot alkothatsz című munkája nyerte a nők sokoldalúságát ábrázolva. A  kategória 2. helyezettje Guzsvány Réka építőművész BA hallgató Mérnöknővé válni dr. Szöszi módban című munkája lett, míg a 3. díjat Nagy Rebeka Klára építészmérnök MSc szakos hallgató 2^10-1, azaz az egyik lány a tizedikről munkája kapta.

A poszter kategória nyertese Koronczi Péter Attila okleveles tervező, építészmérnök MÉRnŐK? című pályázata lett, ebben a mérnökként dolgozó nők változatos mindennapjait, a magánéletben és a munkában betöltött állandó körforgást jelenítette meg a pályázó. A kategória 2. díját Kovács Brigitta–Halupa Eszter építészmérnök hallgatók Ilyen! című munkája, a 3. díjat pedig Gadóné Ficsor Noémi villamosmérnök hallgató Mérnök és nő – egy személyben című pályázata kapta.

A videó kategória 1. helyezését Ons Ben Dhaou építészmérnök hallgató Woman engineer alkotása nyerte el, ebben a pályázó azt mutatja be, hogy a nőknek ma is kemény munkával kell bizonyítaniuk tudásukat, kompetenciájukat, ami a férfiak esetében magától értetődik. A kategória 2. helyezését Gombo-Ochir Enkhjin építész hallgató A story of 3 girls munkája, míg a 3. helyezést Szauer Dániel–Erdős Ádám–Szabó Zsolt televíziós műsorkészítő szakos hallgatók Vámosi Bíborka – Nőként az informatikában című kisfilmje tudhatja magáénak. A kategóriánként kiosztott jelentős pénzdíjak mellett számos, a műszaki és informatikai karral együttműködő szervezet és vállalkozás ajánlott fel pénz- és tárgyjutalmat a nyerteseknek.

A kiírásra érkezett pályaművek a https://mik.pte.hu/mernoknonek-lenni-mernoknove-valni-palyazat oldalon tekinthetők meg.

Borítóképen részlet látható Guzsvány Réka pályamunkáljából.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul