e-gépész online szaklap

Az idei főszervező a járvány lett

OMÉN 2020 záródokumentum

2020. november 17. | e-gépész| |  0 |

Az idei főszervező a járvány lett

Már a szervezési munka korai fázisában bejelentkezett a COVID-19 is. Nem segíteni akart, hanem komoly bizonytalansági tényező – ma már tudjuk, végzetes főszereplő – lett. A vírusjárvány második üteme – a tavaszi-nyáreleji első után – várhatóan nagyon súlyos lett. Várhatósága ellenére is elképzelhetetlen mértékűnek bizonyult a károkozó képessége. Napjainkban is világméretű a tombolása.

Az épületgépész szakma a találkozások jegyében szokta szervezni rendezvényeit. Még hagyományos módon tudtuk megszervezni idén a START-2020 rendezvényt. A MÉGSZ szervezte eseményen konferenciák voltak, jelentős számú szakmai partner kiállításával körített helyszínen. Itt az MMK Épületgépészeti Tagozata által szervezett és koordinált kötelező szakmai képzésre is sor került.

Ugyancsak megtarthattuk még a hagyományos pécsi POLLACK Expot. De a májusra tervezett, már aprólékosan megszervezett pécsi „Víz Világnapja” konferenciát, valamint az ugyancsak hagyományos KÉOSZ konferenciát már el kellett halasztani. (Fontos megjegyezni, hogy ezt a két utóbbi rendezvényt a járvány – ma már tudjuk! – hullámvölgyében a nyár második felében meg tudtuk tartani.)

2021-re kellett halasztani a már „kulcsrakészre” megszervezett V. Épületgépész Tagozati Tervezői Konferenciánkat is. A halasztó döntést kb. két héttel a meghirdetett időpont, szeptember 25. előtt hoztuk meg.

Home officeba vonult a világ, szakmánk jelentős képviselői is. Szűkült az OMÉN-2020 szervezés tere. A félelem igazgatta a lépéseinket. A személyes találkozások lehetősége alapvetően lecsökkent. Az ősz kezdetén a „menteni a menthetőt” jelszóra váltottunk. Azt gondoltuk, hogy rosszabb leállást követően az újraindítás, mint egy minimálszinten megrendezett rendezvényhét után a következő évben felpörögni a már megszokott szintre. Jobb futás közben átmenetileg gyaloglásra váltani, mint elesés után újra futni! Minimálszintként azt határoztuk meg, hogy átadjuk „az Év Emberei”, valamint a legrangosabb szakmai szervezetek, és az MMK Épületgépészeti Tagozatának díjait. Ezen kívül kislétszámú vidéki rendezvények mellett a Műegyetemi Épületgépész Napot. Ez utóbbit online formában.

A napokban életbelépő tiltó rendelkezések nagyrészt lenullázták törekvéseinket, mert

  • a személyes találkozások igen erőteljes létszámkorlátozásából,
  • az éttermek, rendezvényhelyek, sportközpontok bezárásából
  • a szigorú kijárási tilalom bevezetéséből ez következik.

A díjak odaítélésének – a kidolgozott szabályok, az online megszervezhető díjbizottsági munka miatt – nincs akadálya. Célunk azonban a díjátadást méltó, ünnepélyes, elegáns keretek közt megtartani. Egy díjátadó gála keretére gondolunk. Közismert, hogy a korábbi években ennek a díjátadó gálának a már hagyományos, mindig sikeres Épületgépész Bál adta a keretet. Nos, immár nemhogy bál, de még egy minimum létszámú – 40-50 fős – Díjátadó fogadás sem jöhet szóba. Az ünnepélyes díjátadás elhalasztása mellett döntöttünk!

Az Év Emberei díjazottak, valamint a legrangosabb szakmai szervezetek, és az MMK Épületgépészeti Tagozatának díjazottait az OMÉN hetében ismertté tesszük, viszont a fentiek értelmében a Díjak átadására egy későbbi, most még előre nem meghatározható időpontban fogunk ünnepélyes keretek között sort keríteni.

A 2020. november 23-27. közé, az OMÉN hetére előre tervezett események egy részét a szervezők kénytelenek voltak lemondani vagy elhalasztani. Szerencsére néhány rendezvényt a vírushelyzet ellenére sikerül megmenteni. Kérjük, hogy az aktuális és regisztrált eseményeinket kövessék a https://talalkozzunk.hu/rendezvenyek/ weboldalon, mert ez az oldal mindig a legfrissebb információkat tartalmazza.

Nagyon köszönjük a megértésüket, a támogatóknak a kitartásukat, a rendezvények szervezőinek az előkészítésben kifejtett munkájukat.

Reméljük, hogy a közeli jövőben, a vírus helyzet megengedi, hogy a tervezett programokat megvalósítsuk, bepótoljuk, és átadhassuk a szakma jelentős képviselőinek a megérdemelt díjakat.

Gyurkovics Zoltán, elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat
OMÉN KB elnöke
Király Tamás
Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnökségi tag
OMÉN Bál Szervező Bizottság elnöke

KoronavírusOMÉN

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul