e-gépész online szaklap

Füst- és szén-monoxid-érzékelőkkel a biztonságért

2020. október 28. | e-gépész| |  0 |

Füst- és szén-monoxid-érzékelőkkel a biztonságért

Füstérzékelőket és szén-monoxid-érzékelőket jutatott el október 27-én valamennyi katasztrófavédelmi igazgatósághoz az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság legfontosabb célkitűzése a tűzmegelőzés, valamint a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. Ennek érdekében nemcsak figyelemfelhívó kampányokat, előadássorozatokat és képzéseket szervez a bizottság, hanem lehetőségeihez mérten eszközöket is biztosít a családoknak ahhoz, hogy erősíthessék otthonuk biztonságát. 

A testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a területi bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható, konkrét segítséget, azaz eszközöket, füst- vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik. A berendezések felszerelésében is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem szakemberei. 

Október 27-én 855 db füstérzékelő és 400 db szén-monoxid-érzékelő került ki a raktárból, hogy rövidesen már egy-egy család otthonában tegyen jó szolgálatot. A berendezéseket a területi tűzmegelőzési bizottságokon keresztül kapják meg a családok, azok hamarosan megfelelő helyükre is kerülnek. Az elosztáskor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget, és a családtagok számát vették figyelembe a szakemberek, a legtöbb érzékelőt a fővárosban osztják szét.

Szén-monoxid-mérgezés és lakástűz

Idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést és 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

  • Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  • Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  • Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
  • Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt!

Idén eddig már 5371 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 438-an sérültek meg és 74 ember halt meg. A legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztik életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket meg tudnak menteni.

A VGF&HKL szaklap munkatársai évekkel ezelőtt hívták fel először a figyelmet a kereskedelemben kapható CO-vészjelzők nagy részének megbízhatatlanságára. Az akkor forgalomban lévő készülékeket bevizsgáltatták, és kiderült; 10-ből 9 CO-vészjelző rossz. Az eredmények sokkolták a közvéleményt, ennek hatására érezhetően tisztult a kínálat. A nagy visszhangot kiváltott cikkek hatására évről évre felülvizsgálják a készülékkínálatot.

Szén-monoxid

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul