e-gépész online szaklap

Optimális hatékonyság a földgáz, és elektromos technológiák kombinációjával

Panasonic EHP/GHP hibrid-rendszer

2020. október 14. | támogatott cikk| |  0 |

Optimális hatékonyság a földgáz, és elektromos technológiák kombinációjával

Napjainkban egyre inkább tapasztalható Európában is, hogy az építőipari beruházások bizonyos esetekben rohamosabb ütemben fejlődnek, mint a kész épületeket kiszolgáló infrastruktúra. Értjük ezalatt leginkább az elektromos hálózat hiányosságait. Jelenleg a meglévő elosztóhálózatok, nem minden esetben képesek kiszolgálni a modern VRF-rendszerek elektromos csatlakozási teljesítmény igényét.

Erre a problémára kínál megoldást a címben is említett hibrid-rendszer, mely egyesíti a gázmotoros és az elektromos VRF előnyeit, így optimalizálva, tovább csökkentve az energiaköltségeket.

A Panasonic hibrid rendszere nagyobb megtakarítást biztosít a gáz és elektromos rendszer előnyeinek kombinálásával. Az EHP-rendszer áramfogyasztásának mindössze 10%-át fogyasztó GHP-rendszernek köszönhetően jelentősen csökken az elektromos áramfogyasztási csúcs. Optimális vezérlés biztosítja a maximális energia-megtakarítást a GHP- és EHP-rendszer közötti átkapcsolással. Ezen felül, ingyenes használati melegvíz állítható elő a berendezés motorjának veszteséghőjéből.

*szállodai projekt képe

A hibrid VRF tartalmaz egy fő GHP egységet, egy EHP egységet és egy speciális intelligens vezérlőt. Ez a vezérlő figyeli a felhasználást, az energiaigényt és a légkondicionáló terhelést annak kiszámításához, hogy a GHP, az EHP vagy mindkettő kombinációja együttesen működik-e a legjobb megtakarítással. Ezután a hatékonyság optimalizálása érdekében váltani fog a kettő között. Olyan ez, mint egy hibrid autó a hűtési és fűtési rendszerek világában.
*kísérleti jellegű műszaki adatok

Ennek eredményeként az elektromos igény jelentősen csökken a csúcsidőben, amikor a légkondicionáló terhelési aránya magas, és az épület nagy kihasználtsággal üzemel. Az intelligens vezérlővel 4 különböző üzemmód állítható be.

Azokra az esetekre, amikor a terhelési arány alacsony – például amikor a szállodák nappali órákban alacsony kihasználtságúak, a Panasonic hibrid VRF rendszere energiatakarékos üzemre válthat és az EHP-vel látja el az igényeket. Mivel az EHP csúcsidőn kívül sokkal alacsonyabb kapacitással képes működni, mint a GHP, a fűtés vagy a hűtés a szükséges területekre irányítható minimális energiapazarlás mellett. Ezen túlmenően az EHP-re való váltás lehetőségének köszönhetően, a GHP-motor élettartama meghosszabbítható. Mivel a GHP nem működik folyamatosan, ezért a karbantartási költségek is csökkenhetnek. A telepítési és karbantartási követelmények tovább csökkennek a berendezés egységes hűtőközeg-ciklusának köszönhetően.
A Panasonic hibrid VRF-rendszer másik jelentős előnye, hogy ingyenes használati melegvíz-ellátást tud biztosítani. Ez úgy érhető el, hogy a GHP-motor üzem közben keletkező hulladékhőjét felhasználhatjuk egy tárolóban lévő víz felmelegítésre.

Lehetséges használati melegvíz prioritás üzemmód hibrid+vízhőcserélő rendszerben, mely annyit tesz, hogy ha EHP-vel történő hűtés közben használati melegvízre van igény, akkor az EHP automatikusan kikapcsol, a GHP pedig bekapcsol, és melegvizet állít elő.

*26,2 kW használati-melegvíz energia-visszanyerés (65 °C-on) a motor veszteséghőjével.

További információért kérjük látogasson el a www.aircon.panasonic.eu weboldalra.

Megnézem

PanasonicVízellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul