e-gépész online szaklap

Elhunyt Pálhidy Attila

1929 – 2020

2020. szeptember 21. | e-gépész| |  0 |

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pálhidy Attila okl. építőmérnök a Magyar Mérnöki Kamara Fürdő- és Uszodalétesítmények Szakosztályának tiszteletbeli elnöke életének 92. évében, 2020. augusztus 29-én elhunyt.

Nekrológ

Pálhidy Attila 1947-ben végzett a BME Kultúrmérnöki (ma Építőmérnöki) karán, majd 1952-ig a BME Ábrázoló Geometria Tanszékén volt óraadó tanársegéd. 1951-től 1978-ig dolgozott fő munkahelyén a Mélyéptervnél, ahol számtalan fontos létesítmény tervezésében vett részt, illetve a későbbiekben irányította a tervezési munkákat, például: a Borsodi Hőerőmű hűtővízrendszer, Tiszapalkonyai Hőerőmű, Lábatlani felszíni ivóvízmű, Mohács-Pécsi vízellátási rendszer, Fővárosi Nagyfelszíni Vízmű, Borsodi Vegyi Kombinát fejlesztésében.

Az ivóvíz és ipari víz technológiák tervezésén túl Pálhidy Attila nevéhez kötődik a magyar uszodavíz technológiai tervezés elindítása és magas szintre emelése is – nem véletlenül lett ő a FUL Szakosztály tiszteletbeli elnöke.

Nyelvtudását kihasználva, a német és osztrák szakirodalom, majd később kész létesítmények tanulmányozását követően a ’70-es években az általa vezetett osztály sorra készítette a mai is működő nagy uszoda létesítmények terveit, például: Komjádi uszoda vízkezelő berendezés, Hajós Alfréd uszoda vízkezelő berendezés, Dunaújvárosi uszoda emelhető fenékkel és válaszfallal vagy pl. a Fradi-uszoda. Felkészültségét bizonyítja, hogy külföldre is tervezetek uszodai vízforgató berendezést.

Attila, ha „csak” tervezési munkákat végzett volna, akkor is jelentős hatása lett volna a magyar műszaki életre, de ő egy igazi alkotó volt. Nem elégedett meg a kész dolgokkal, fejleszteni szeretett, a problémák lehető legjobb megoldására törekedett. Ezt mutatja 8 szabadalma is, amelyek nem fiókban maradt papírokként, hanem működő berendezések lelkeként vannak ma is jelen.

Az alkotó szellem nem szűnt meg benne dolgozni nyugdíjas korában sem. Attila specialitásai közé tartozó számtalan szennyvízkotró szerkezet mellet sok nagyon különleges egyedi szerkezetet tervezett meg ebben az időszakban:

  • úszómedence emelhető fenék szerkezetek, különböző kézi vagy gépi hajtásmódokkal,
  • úszómedence mozgatható választófal szerkezet,
  • aquaparkok hullámkeltő billenő vályú (10-15 m3) szerkezetek (Norvégia, Spanyolország),
  • vitorlás kikötő nyitható híd,
  • Várkert Kaszinó egyedi szökőkút.

Hogy ezekhez meg kellett tanulnia az új évezred mérnök nyelvét a számítógépes Auto CAD alapú tervezést, az őt 60-70 évesen sem tántoríthatta el. Sőt lelkesedett érte, mert élvezte az új tervezési technológia hatékonyságát, hogy a gondolatai gyorsan és pontosan kész tervrajzokká válhatnak, hogy elismert partnere tud lenni az 1-2 generációval fiatalabb társtervezőknek.

Számos Műszaki Irányelv – lényegében szabvány – kidolgozásában vett részt. Az ő nevéhez kötődik például az uszodai vízkezelés első hazai – de nemzetközi szinten is az elsők közé tartozó, szabvány szintű Műszaki Irányelve az 1975-ben megjelent, amely a 2000-es évek elejéig – kisebb változtatásokkal – érvényben maradt, és a jelenleg érvényes szabályozásaink is nagyban támaszkodnak erre az ősükre. Mindezek mellet tankönyvek írására és oktatásra is maradt energiája.

Pálhidy Attila 89 éves koráig aktívan dolgozott.

Emlékét megőrizzük.

Gyászhír

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul