e-gépész online szaklap

A koronavírus felforgatta az építőipart

2020. szeptember 17. | e-gépész| |  0 |

A koronavírus felforgatta az építőipart

A KSH adatai szerint az újépítésű lakások építése bedőlt 2020 első felében, az újHÁZ Centrum forgalmi adatai szerint azonban az ingatlanfelújítások felpörögtek, melyekhez nagyban hozzájárult a kijárási korlátozások ideje alatt hazatérő külföldi szakképzett munkavállalók tömege.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint jelentős mértékben visszaesett az építendő lakások száma 2020 első félévében, a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma ugyanis 32 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ráadásul ez a tendencia nem csak egy-egy régióban volt megfigyelhető, hanem országos szinten minden településkategóriában is. 2019 I. félévéhez képest Budapesten 21, a megyei jogú városokban 51, az egyéb városokban 34, a községekben 25 százalékkal esett vissza a kiadott engedélyek és az egyszerű bejelentések száma.

Fokozódott az otthon fontossága

Az újHÁZ Centrum forgalmi adataiból egyértelműen látszik, hogy az építőanyag-kereskedelmet termékkörönként eltérő mértékben érintette a járvány, a beruházási kedv visszaesésének hatásai azonban meglátásuk szerint csupán később fognak megmutatkozni. Ezzel egyidőben azonban az ingatlanfelújítások élénkülni látszanak. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat forgalma az előző év első félévéhez képest számottevően nem változott, országos átlagot nézve 3,4 százalékkal bővült.  Ebben nagy szerepet játszott a bezárásoktól való félelem miatt tapasztalt úgynevezett pánikvásárlás is a kivitelezők részéről.

Jelentős változás figyelhető meg azonban a megvásárolt építőanyagok forgalmában. Drasztikusan, több mint 60 százalékkal visszaesett a felülvilágító kupolák, valamint a gépészeti és tűzvédelmi szigetelőanyagok iránti kereslet és a speciális habarcsokból is jóval kevesebbet értékesítettek az előző év azonos időszakához képest. Kiemelkedően megnőtt az érdeklődés azonban az árnyékolástechnikai elemek, a barkácseszközök és a hidegburkolati kiegészítők iránt. A beruházások befejező fázisához és a felújításokhoz szükséges anyagok tekintetében szintén nagymértékű növekedés volt tapasztalható. Csökkenés a falazóelemeknél volt látható, ami jól mutatja a beruházási kedv visszaesését az általánosan tapasztalható gazdasági bizonytalanság miatt.

Átmeneti enyhülés a munkaerőhiányban

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a felújítások növekedésében szerepet játszhatott az is, hogy jelentős számú szakember jött haza a korlátozások ideje alatt külföldről, és ideiglenesen a magyar piacon vállalt kivitelezési munkákat. Mindezt pedig fokozta, hogy az itthon dolgozó szakemberek kapacitásai is felszabadultak a kevesebb megbízás miatt. Úgy vélik, a koronavírus pozitív hozadékának tűnik, hogy a legfrissebb kutatások szerint pillanatnyilag csökkent a szakemberhiány az építőiparban.

Ezt támasztja alá a Mapei által készített felmérés, melyből kiderül, hogy míg a koronavírus világjárványt megelőzően átlagosan 135 napot kellett várni egy szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig, addig most ez az időintervallum átlagosan 119 napra csökkent. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői szerint azonban ez nem egy fenntartható tendencia, a járványügyi helyzet enyhülésével párhuzamosan ugyanis ezeknek a munkavállalóknak a túlnyomó része már visszatért külföldre, vagy a közeljövőben meg fogja ezt tenni. Mindemellett várhatóan fokozódni fog a beruházási kedv is, így a munkaerőhiány a koronavírus előtti szintre állhat vissza hamarosan.

ÉpítőiparKoronavírus

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul