e-gépész online szaklap

Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás

Szabvány magyar nyelven

2020. szeptember 15. | e-gépész| |  1 |

Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás

Az MSZ EN ISO 6946 szabvány 2017-ben jelent meg, amely ezidáig csak angol nyelven volt elérhető, azonban Magyar Szabványügyi Testület szeptemberében kiadta a magyar nyelvű változatot.

Az MSZ EN ISO 6946 Épületszerkezetek és épületelemek. Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás. Számítási módszerek (ISO 6946:2017) szabvány angol nyelven 2017-ben jelent meg, és az MSZT 2020 szeptemberében kiadta annak magyar nyelvű változatát – áll az mszt.hu tájékoztatójában

Az MSZ EN ISO 6946 (részben) eszközöket mutat be annak értékelésére, hogy az építési termékek és épületgépészeti rendszerek az energiatakarékossághoz és az épületek teljes energetikai teljesítőképességéhez milyen mértékben járulnak hozzá. E szabvány számítási módszereket ír le a fal- és tetőszerkezetek hőátbocsátására vonatkozóan, hogy lehetővé tegye az eltérő épületszerkezetek összehasonlítását, segítséget nyújtson a szabályozásnak való megfelelés megítéléséhez, és hogy bemenő adatokat szolgáltasson az épületek éves fűtési és hűtési energiafogyasztásának számításához.

A szabvány az épületszerkezetek és -elemek hővezetési ellenállásának és hőátbocsátási tényezőjének számítási módszerét adja meg, azonban nem alkalmazható ajtókra, ablakokra és egyéb üvegezett szerkezetekre, függönyfalakra, a talajjal érintkező szerkezetekre, valamint légáteresztő szerkezetekre. A számítási módszer az adott alkalmazásnak megfelelően anyagok és termékek megfelelő tervezési hővezetési tényezőjén vagy tervezési hővezetési ellenállásán alapul. A módszer hőtechnikailag homogén rétegekből álló (esetleg légréteget is tartalmazó) szerkezetekre vonatkozik. A dokumentum közelítő számítási módszert ad inhomogén rétegeket tartalmazó elemekre is, beleértve a fém rögzítőelemek hatását, amelyekre az F mellékletben megadott módosító tényezők vonatkoznak. Minden más esetre, melyben fém szakítja meg a hőszigetelést, e szabvány nem vonatkozik.

Mint minden EPB-szabvány esetében, az MSZ EN ISO 6946 A mellékletében szereplő sablont kell alkalmazni az eljárások közötti választási lehetőségek, a szükséges bemenő adatok és más dokumentumokra való hivatkozások előírására. A B melléklet adja meg ezek ajánlott értékeit tájékoztató jelleggel. E mellékleteket figyelembe véve az MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme műszaki bizottság elkészítette a szabvány nemzeti mellékletét, amely szintén e dokumentum részét képezi.

A további előíró mellékletek a hőátadási ellenállással (C melléklet), a légrétegek hővezetési ellenállásával (D melléklet), a változó keresztmetszetű rétegeket tartalmazó szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének kiszámításával (E melléklet) és a hőátbocsátási tényezőt módosító tényezőkkel (F melléklet) foglalkoznak.

 

HőszigetelésSzabványok

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2020. szept. 24.

Csepp a tengerben. A szabvány rögtön hivatkozik másik öt angol nyelvű szabványra. Az első 12 oldala bevezetés, blabla. Kár volt drága pénzen lefordítani. 51 oldalas. És mire jó? Arra, amit egy matekból vagy fizikából 4-re érettségizett diáknak 15 perc alatt el tudok magyarázni. A szabvány érdemi részét két képlettel, három sorban le lehet írni. Most már csak az a kérdés, hogy ilyen szabványokon mi a francot keres a szerzői jogvédelem. Véleményem szerint semmi sincs benne, ami szerzői jog fogalmába beleillene.

Facebook-hozzászólásmodul