e-gépész online szaklap

Elismerések a 2020-as Építők Napja alkalmából

2020. szeptember 9. | e-gépész| |  0 |

Elismerések a 2020-as Építők Napja alkalmából

Idén 69. alkalommal rendezték meg az Építők Napját, ahol számos elismerést osztottak ki az építőipar jeles képviselőinek, köztük több épületgépész kollégának is.

Idén 69. alkalommal gyűltek össze az építőipar képviselői Budapesten az Építők Napja alkalmából, ahol a kormány és az iparág képviselői számos kiváló szakemberét díjaztak munkásságáért.

Beszámoló

Közel 3 hónapos késéssel, 2020. szeptember 4-én délelőtt került sor az Építők Napja alkalmából történő díjátadásokra. A koronavírus terjedésének tavaszi hulláma miatt elhalasztott esemény új időpontjában ismételten felerősödő járvány némiképp beárnyékolta az eseményt. Érezhető volt ez a belépést megelőző lázmérés során, a maszkos kollégák látványában, és jelen volt az előadók mondandójában is.

Kassai Ferenc elnök úr bevezetőjét követően elsőként Dr. Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár asszonya emelkedett szólásra, aki beszélt az építőipar helytállásáról a járványhelyzetben. Ígéretet tett a közbeszerzési kiírási állomány növelése, kitért a vállalkozásokat segítő állami intézkedésekre, adócsökkentésekre. Beszélt a közvetlen segítségnyújtási projektekről. Pozitív hatásként értékelte a digitalizáció folyamatának felgyorsulását, intenzív támogatást ígért ebben a szegmensben. Kiemelte az élő munkaerő megtartásának szükségességét. A kormány továbbra is stratégiai partnerként kezeli az építőipart. Az elkövetkező 2 évben rendelkezésre álló 52 milliárd euró EU támogatás közel fele valamilyen építőipari beruházást fog érinteni. Még az idén várható számos pályázat, mely segíteni fog a fejlődés útjára állni, hiszen a közös cél újra azt a csúcsot elérni, melyet az elmúlt években produkálni tudtunk.
Köszönte a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégiához benyújtott értékes javaslatokat.
Végül köszönetet mondott a jelenlévő kitüntetetteknek, akikhez hasonló szakemberek nélkül az eddigi eredmények nem lettek volna hozhatók.

Következő előadó Kling Zoltán, a BM főosztályvezetője volt, aki átadta a belügyminiszter üdvözletét, és köszönetét. Mondandójában vízügyes kérdéseket érintett. Ismertette az éghajlatváltozás következtében jelentkező kihívásokat. Beszélt a lezárt és folyamatban lévő projektekről.

Ezt követően Koji László az ÉVOSZ elnöke szólt az egybegyűltekhez. Először az építésgazdasági környezetről beszélt. 2008-2010-es válság során az építőipar a piacának a 42%-át elvesztette. Ezt követően fellendülés következett, a 2019 évet megelőző 3 évben 70%-kal bővült a termelés. Az építőipar a nemzetgazdaság húzóágazatává vált, a GDP növekedésének ¼-ét adva. Jelenleg is többéves ciklusok szerint működik a gazdaság. Ez kihatással van az építőipar rendelésállományának alakulására. Már tavaly ősszel csökkentek a rendelések. Ebben a helyzetben érte az ágazatot a járvány. A magyar állam megrendelései nem csökkentek, de az egyéb megrendelői körök megtorpantak. Jelenleg az első hét hónapban a kapacitás 7%-kal csökkent, de a megrendelési állomány 20%-kal kisebb mint 1 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy ¾ év múlva az építőipar terhelése is csökkenni fog. Szeptember, október kritikus lesz, akkor derül ki, mi várható a jövő év közepén.
Az államtól várjuk a hullámvölgy kiegyenlítését, pl. beruházások előre hozásával. Legnagyobb elmaradás az önkormányzatok vonatkozásában van, kb. a fele a megrendelési állomány az előző évhez viszonyítva.

Végül Kassai Ferenc elnök úr adta át a kitüntető okleveleket Dr. Boros Anita államtitkár nevében. Az esemény állófogadással zárult.

Beszámoló: Kéry Tamás

Épületgépészeti vonatkozású díjazottak:

–     a Mérnök Egylet, a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagjaként, illetve az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnökségi tagjaként végzett kimagasló munkájáért Kéry Tamásnak, a Gép-Ház Mérnökiroda Kft. ügyvezetőjének;

–   a hazai műszaki felsőoktatás és az ipar kapcsolatának állandó és eredményes együttműködéséért tett erőfeszítéseiért, valamint egy európai színvonalú hazai gyártóbázis felépítéséért dr. Szekeres Józsefnek, a Rosenberg Hungária Kft. nyugalmazott ügyvezetőjének;

–     a magyar épületgépész szakma fejlődéséért tett erőfeszítéseiért, a Magyar Épületgépész Szövetség alelnökeként végzett munkájáért, tervező és kivitelező vállalkozása vezetőjeként több mint harminc évi, magas szintű, felelősséggel végzett tevékenységéért Domonkos Lászlónak, a DOMI Épületgépészet Kft. ügyvezetőjének;

–   építéstechnológia és épületgépészeti szakterületen végzett, pontos és precíz munkájáért Vágó Csabának, a V-Kristály-95 Kft. ügyvezetőjének;

–     az építőanyagipar fejlesztésében – gyárfelújítások, beruházások, folyamatos termékfejlesztések – betöltött jelentős szerepéért Komlós Andornak, a Leier Hungária Kft. ügyvezetőjének.

ÉpítőiparÉpítők NapjaÉpületgépészRendezvény

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul