e-gépész online szaklap

Nagy gáz lesz, ha nem lesz „klímagáz”!

2020. augusztus 19. | e-gépész| |  0 |

Nagy gáz lesz, ha nem lesz „klímagáz”!

A Daikin Hungary Kft. hívta fel figyelmünket egy projektre, melynek célja a hőszivattyúkban, klímaberendezésekben, épületfűtésre, -hűtésre alkalmazott gépészeti rendszerekben használt hűtőközegek másodlagos piacának megteremtése, a használt hűtőközegek körforgásos gazdaságának beindítása. 

A projekt most indul Európában – de a világon is – egyedülálló kezdeményezés egyik tesztpiaca Magyarország lesz.  A EU LIFE+ programjában támogatott projektben azt kutatják, hogyan lehet enyhíteni a klímagázok globális felmelegedésre gyakorolt ​​hatását. Az Európai Unió 517/2014/EU rendelete alapján a fluortartalmú szénhidrogének (HFC) fokozatos lebontása a cél, amiket leginkább hűtőközegként használnak a HVAC-iparban. Mivel a rendelet a HFC-k jelentős csökkentését tervezi, az ipar attól tart, hogy a következő években nem lesz elég hűtőközeg a piacon. Új hűtőközegek jelennek meg és felmerül a kérdés a karbantartáshoz szükséges hűtőközegek rendelkezésre állásáról.

Ugyanakkor nincs kézzelfogható terv, hogyan lehetne felhasználni a cserélendő vagy utólag felszerelt gépekből kinyert hűtőközegeket. A visszanyert hűtőközeg potenciáljának felhasználásának egyik lehetséges módja lehet az újrahasznosítás, de ehhez meg kell oldani az újrahasznosított gázok kereskedelmét. Az úgynevezett 3R platform lényege a kisebb mennyiségű hűtőközeg gyűjtése, amelyet az egyes telepítő- vagy szolgáltató vállalatok összegyűjtenek.

A már meglévő hűtőközeg újrahasznosításával megóvhatjuk környezetünket a gázok légkörbe jutásától, és elősegíthetjük a „körkörös” gazdaság fejlődését. Ez megoldás lehetne a HVAC-szektor számára, hogy ne veszélyeztesse a szükséges hűtőközeg mennyiség rendelkezésre állása.

KlímagázKlímatechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul