e-gépész online szaklap

A lakáspiaccal kapcsolatban lévő szereplők várakozásai lényegesen romlottak

2020. augusztus 12. | e-gépész| |  0 |

A lakáspiaccal kapcsolatban lévő szereplők várakozásai lényegesen romlottak

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe óta romlanak, erre áprilisban még a járvány is „rátett egy lapáttal”. A jelen felmérés során némi visszapattanás, enyhe, de pozitív korrekció következett be mind országos átlagban, mind a fővárost tekintve az egy negyedévvel korábbihoz képest – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A lakáspiaci szereplők – elsősorban a fővárosban – túl vannak a járvány okozta sokkon és kicsit bizakodóbban várják a jövőt, de kilátásaik éves visszatekintésben még így sem igazán derűlátók. Ugyanakkor a lakásfelújítások piaca a járvány alatt élénkült, az építőanyag-áruházak forgalma éves összevetésben érezhetően bővült. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 5, vidéken 8-13%-kal eshet.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. Jelen megkérdezés során 106 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A fővárosi és a magyarországi lakáspiaci index egy-egy számba sűríti a megkérdezettek következő egy évre vonatkozó várakozásait.

A lakáspiaccal kapcsolatban lévő cégek várakozásai 2020 áprilisában – nagyrészt a koronavírus okozta negatív hatások következtében – lényegesen romlottak a januárihoz képest. Júliusban enyhe pozitív korrekció következett be mind országos átlagban, mind a fővárost tekintve. A GKI fővárosi lakáspiaci indexének értéke júliusban áprilishoz képest csaknem 5 ponttal emelkedett (az áprilisi 14 pontos zuhanás után), míg az országos jelzőszám 3 pontos emelkedést mutat (az áprilisi 15 pontos esés után). Az előbbi index éves alapon 23, az utóbbi 21 pontos csökkenést jelez. A fővárosi és vidéki lakáspiaci folyamatok némileg különböznek egymástól. A fővárosi cégek körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest összességében valamelyest javultak. A nem panel társasházi lakásoknál az egyéb budai térség, valamint a pesti oldal esetében némi javulás érezhető csakúgy, mint a teljes panel- és családi ház-piacon. Ezzel szemben a vidéki körzetekben lényegében az egy negyedévvel korábbi kilátások köszöntek vissza. A válaszadóknak a lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásai esetében is tetten érhető a főváros-vidék differencia. A fővárosban számottevő többségbe kerültek értékesítési árak stagnálására számítók (55%), csökkenő árakra 35, míg áremelkedésre 10% számít. A számszerű előrejelzések alapján a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 5% körüli árcsökkenés várható – szemben az áprilisi 9-10%-os csökkenési várakozással. A keleti régióban általános maradt az árcsökkenési várakozás (80%), míg 20% stabil árakat vetít előre, számszerűen 12%-os átlagos áresés valószínű. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 29%-a stagnáló, 71%-a csökkenő árakra számít, ez alapján 7% körüli potenciális árcsökkenés várható.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2020. július (százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások -5 (-9)
Budai zöldövezet -3 (-8)
Egyéb Buda -3 (-8)
Pesti belváros -4 (-10)
Pesti zöldövezet -6 (-10)
Egyéb Pest -7 (-10)
Panellakások -5 (-11)
Észak-Pest -5 (-12)
Dél-Pest -8 (-12)
Buda -3 (-9)
Családi házak -4,5 (-8)
Pest -6 (-9)
Buda -3 (-7)
Budapest összesen -5 (-9)
Kelet-Magyarország összesen -12 (-12)
Nyugat-Magyarország összesen -7 (-6,6)

Zárójelben az előző – 2020. áprilisi – felmérés adatai. Forrás: GKI felmérések.

A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 70%-a, stagnálásra 24%- a, növekedésre 6%-a számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10% feletti csakúgy, mint egy negyedévvel korábban.

ÉpítőiparKoronavírus

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul