e-gépész online szaklap

Hogyan fűthető egy szálloda medencéje és használati-melegvize a Greenway® Neo Solar közvetítőközeg használatával?

2020. július 23. | támogatott cikk| |  0 |

Hogyan fűthető egy szálloda medencéje és használati-melegvize a Greenway® Neo Solar közvetítőközeg használatával?

Az Eklor automatikus leürítésű napkollektoros rendszereket gyárt Franciaországban, a létesítményei jelenleg több mint 25 000 m² napkollektort tesznek ki.

A termikus szolár rendszer

A napenergiából történő hőelőállítás azt jelenti, hogy a használati víz melegítése vagy a helyiségek fűtése a napsugárzás segítségével történik. A napkollektorok meleg víz előállítását teszik lehetővé. A napkollektor olyan felület, amely összegyűjti a nap sugarait a panelek alatt elhelyezkedő közvetítőközeg melegítésére. Ez a forró folyadék ezután a tárolótartályhoz áramlik, ahol felmelegíti a mosdókban, zuhanyzókban stb. felhasznált használati-melegvizet.

Ezt a termelést a napkollektoros rendszert alkotó különféle elemek biztosítják. A napenergia szakaszos és változó energiát jelent, amely télen napi 2 vagy 3 órán át áll rendelkezésre, míg nyáron akár 8 napsütéses óra is rendelkezésre áll.

Az automatikus leürítésnek akkor van nagy jelentősége, amikor már nincs lehetőség további hőmennyiség tárolására

Az automatikus leürítésű rendszer egy nagyon régi, az északi országokban elterjedt technológia, amit Franciaországban a túlmelegedés elkerülése érdekében vettek át. Valójában a napkollektoros rendszer egyik problémája a nagy teljesítmény. Egy fotovoltaikus rendszerben, ha többlet-villamosenergia áll rendelkezésre, akkor azt a hálózatba továbbítják, a napkollektor esetén viszont minden helyben marad. Ez problémát okozhat, ha vannak használaton kívüli időszakok, például egy szálloda bezárásakor. A napkollektoros rendszer tehát önfogyasztó. A túlmelegedés elkerülése érdekében már a rendszer tervezésekor feltétlenül gondolni kell a közbenső hőtárolásra.

Amikor a medence vagy a tartály eléri a maximális tárolási hőmérsékletet, a rendszer leáll, és levegő tér vissza az napkollektorokba. A levegő természetesen összenyomható és bármilyen probléma nélkül felmelegedhet 180 °C-ra. Nem fordulhat elő a közvetítőközeg vagy a napkollektorok károsodása. Míg, ha a szolár közvetítőközeg a 180 °C hőmérsékletű napkollektorokban marad, felforr és a nyomása megemelkedik. Az automatikus leürítésű rendszer esetén a rendszer nyomásmentes és a közvetítőközeg hőmérséklete soha nem haladja meg a 100 °C-ot.

Az automatikus leürítésű napkollektoros rendszer működése

Ez a termikus napenergia-rendszer a rendszer leállításakor a gravitációt használja a csőrendszer automatikus leürítésére. A leállás akkor következik be, ha eléri hőtárolási kapacitásának maximumát. Ez a folyamat megkönnyíti a csőhálózat karbantartását, növeli a rendszer élettartamát és megakadályozza a túlmelegedést, amely a berendezés jelentős károsodását idézheti elő. A nyomás hiánya a rendszerben korlátozza a szivárgások lehetőségét is.

A Hőtel Les Cleunes szálloda szolár rendszere

A rendszer, amelynek célja a medence vizének és a szobák használati melegvizének felmelegítése, 57 m2 napkollektort tartalmaz, amelyeket a KBB gyártott Németországban, az Eklor tervei alapján, hogy megfeleljen az automatikus leürítésnek. A 40 szoba számára felmelegítendő vízmennyiség naponta átlagosan 2000 liter, ha a szálloda tele van. A medence térfogata 150 m3. Az évszaktól függően a medence fűtése vagy a szobák vizének melegítése élvez prioritást. A medence fűtését egy hőszivattyú egészíti ki, azaz ha a napkollektoros rendszer nem termel elegendő hőt, akkor a hőszivattyú veszi át a termelést. Korábban a medencét a hőszivattyú és egy elektromos hurok fűtötte. A helyiségek melegvíz-ellátását gázkazán egészíti ki. Nyáron nincs használatban, viszont télen a hideg vizet előmelegítik a használati-melegvíz előállításához: 15 °C-on lép be a napkollektorokba, ahol 40 °C-ra melegszik, majd a kazán tovább melegíti 60 °C hőmérsékletig. A medence esetében a 15 °C-os vizet 28 °C-ra melegítik. Mindezt a szabályozás határozza meg.

A telepítési műveletek (a napkollektorok, csövek, elektromos csatlakozás felszerelése) 4 hétig tartottak. Az Eklor a Les Cleunes szálloda számára egy személyre szabott napenergia-rendszert tervezett, amely csatlakoztatva van az internetre, hogy a teljesítmény távolról követhető legyen, és szabályozórendszerrel van felszerelve a hatékonyság és a teljes biztonság garantálása érdekében. Ez a kompakt napenergiarendszer tartalmaz egy tartályt (Drain-back), amelyben Greenway® Neo Solar közvetítőközeget tartalmaz, és amely a Wilo keringetőszivattyú működése közben légtároló egységként működik.

Az üzembehelyezés során a közvetítőközeg betöltésre kerül, és a szolárrendszert feszültség alá helyezik. A folyadék keringése összekapcsolja a napkollektorok előremenő és visszatérő ágát és lehetővé teszi az energiatermelést.
Ez egy olyan megoldás, amely nagyon kevéssé szennyezi a környezetet. Tehát az újrahasznosítás szempontjából az ágazat számára fontos, hogy legyen egy olyan termék, amely könnyebben újrahasznosítható, mint a kőolaj. Számunkra, akik a napenergia ágazatban tevékenykedünk, nagy jelentősége van annak, hogy egy olyan közvetítőközeg álljon rendelkezésre, amely nem kőolajból származik. Ez elvi kérdés.” – mondta Nicolas Savariaux, az Eklor elnöke és műszaki igazgatója.

Az Eklor a Greenway® Neo Solar-t alkalmazza

Ami meglepett minket a két éves tesztelés után az eredményekben az az, hogy a Greenway® Neo Solar egyáltalán nem habzott és semleges szaga volt, szemben a kőolajalapú glikolokkal, amelyek gyakran nagyon erős szagot árasztanak, amikor melegszenek. Ha hab jelenik meg a rendszerben, akkor a folyadékszint nem látható megfelelően.” – tette hozzá Nicolas Savariaux. 

A rendszer jellemzői
KBB napkollektorok 24 db, azaz 57 m2
Teljesítmény 40 kW
A szálloda használati melegvíz igénye (HMV) 2000 l / nap
A medence térfogata 150 m3
Greenway® Neo Solar -18°C 160 liter
Automatikus leürítésű szolár-rendszer EKSOL 140
2 db csőköteges hőcserélő (uszoda és HMV) EJ Bowman

Az Eklorről röviden:

  • alapítás éve: 2005
  • 15 alkalmazott
  • 1500 napkollektoros rendszer
  • 2018 évi üzleti forgalom: 5,4M€

Napkollektor

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul