e-gépész online szaklap

Emelkedik az építőipari rezsióradíj minimuma

| | |  0 | |

Emelkedik az építőipari rezsióradíj minimuma

A vállalkozások előző évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve az építésgazdaságért felelős miniszter – törvényben kapott felhatalmazás alapján – a tárgyévre vonatkozó minimális építőipari rezsióradíj mértékét rendelettel állapíthatja meg.

A minimális építőipari rezsióradíjat 2020-ban óránként 4165 forintban határozták meg a 2019-ben elért óránkénti 3696 forintot követően, a 12,7 százalékos növekedést az elvárt bérminimum emelkedése, a pótlékok és kiegészítő fizetések, így a munkavállalók munkavégzési helyszínre történő csoportos személyszállításának költségnövekedése, a munkahelyi irányítás költsége, a szállás- és biztosítási költség emelkedése indokolja.

Az építőipari rezsióradíj minimális mértékének meghatározása az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) ajánlása alapján történik, számítási alapját az építőipari ágazati kollektív szerződésben évente meghatározott ágazati bértarifa-megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek adják. Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket is.

A költségelemek kalkulációja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének éves felmérése alapján történt, az építőipari vállalkozások által rendelkezésre bocsátott adatok minimális értékét vették figyelembe.

Az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési tevékenysége elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége.

A tervezet által előírt minimális építőipari rezsióradíj az indokolatlanul alacsony áron vállalt kivitelezési munkák versenytorzító hatását hivatott kiküszöbölni, a kis- és középvállalkozások piaci szerepvállalásának nagyobb fokú biztosítása érdekében.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul