e-gépész online szaklap

Amire nem adható felelős válasz

2020. május 21. | e-gépész| |  4 |

Amire nem adható felelős válasz

Az e-gépész elérhetőségen és webes felületein keresztül rendszeresen kapunk különböző kérdéseket laikus érdeklődőktől, akiknek igyekszünk hasznos válaszokkal szolgálni, de az esetek jelentős részében nem adható általános, felelős válasz.

Az alábbi kérdést és az arra adott választ azért tesszük közé, mert a kérdés alapjában nagyon jó, illetve a válasz is igaz általánosan a feltett kérdések egy jelentős részére.

A kérdés

„Érdeklődnék megújuló energiával kapcsolatban. Olvastam az ezzel kapcsolatos cikküket, de nem feltétlen találtam meg benne a kérdésemre a választ. Ez a teljes laikusságomból fakadt, nem a cikk minőségéből. Tehát a következő kérdésem lenne:
A 2021. 01. 01. után csak a 25% megújulóenergia-forrásból biztosított energiaellátású családi házaknak adnak használatbavételi engedélyt. Ez a gyakorlatban mit jelent? Egy új építésű 110 m2-es családi háznál milyen épületgépészeti rendszert érdemes kiépíteni?
Mi az ami a legköltségoptimálisabb és megfelel ennek a szabályozásnak is?

Olvastam olyat is, hogy egy kondenzációs kazánra kötött padlófűtés + fűtő klímák is megfelelnek a szabályozásnak és megfelelően lehet velük egy ekkora házat fűteni.
Vagy hőszivattyú?
Vagy hőszivattyú+ napelem?
Mi a legjobb megoldás?
Köszönöm a válaszokat.”

A válasz

Az e-gépész Facebook-oldalára érkezett kérdésre Gyurkovics Zoltán, az Épületgépészeti Tagozat elnöke fogalmazott meg választ.

„A kérdéseiből arra következtetek, hogy Ön nem épületgépész szakember. Érdeklődő, esetleg építkezés és döntés(ek) előtt álló személy.

A kérdései – a 110 m2 családi házra vonatkozóan – meglehetősen célirányosak, ugyanakkor szakterületi szempontból szerteágazóak. (TNM rendelettel érintett kérdés, hőszivattyú, kondenzációs kazán, megújuló energiák, napelem, szabályozás, költségoptimalizáló megoldás stb.) Valóban fontos, választ igénylő felvetések. De – és ezt ne vegye rossz néven – ezekre a felvetésekre ezeken az oldalakon nem kaphat válaszokat! Felelős válaszokat semmiképpen. A válaszokat az Ön kérdéseire szakember adja meg. Ez a szakember az épületgépész-tervező! Önnek hozzá kell fordulnia!

A tervező a konkrét épületre, a konkrét helyszínre, a családi igényeket felmérve fogja Önnek megadni a válaszokat kiviteli tervek formájában. Sokkal komplexebbek – és persze sokkal költségesebbek is – ma már az épületgépészeti rendszerek ahhoz, hogy azok kiépítése szakember bevonását nélkülözhetné! Összefoglalva: a megoldás – egyben válasz kérdéseire – egy jogosult tervező által elkészített tervdokumentáció lesz!"

Épületgépész

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Rév Zoltán | 2020. máj. 29.

Kedves Zoárd/Feri! Alighanem félreértettük egymást. Én kazán + fan-coil rendszert értettem a kérdező ”padlófűtés + fűtő klímák” kifejezésén, hiszen utána külön említi a hőszivattyút. A multisplit persze simán hozza a 25 % -ot, bár márka/típus függő, hogy a gyakorlatban ez érvényesül-e? Ez is mutatja, hogy mennyire fontos a szakszerű fogalmazás (szerintem a ”fűtő klíma” nem tekinthető annak) és hogy mennyire kihagyhatatlan (lenne) a szakszerű tanácsadás/tervezés/kivitelezés...


Zoárd | 2020. máj. 27.

Kedves Zoltán! Nem értek veled egyet. Egy 110 m2-es családi házban egy három egységes hőszivattyús multi split rendszerrel és a gázkazánnal simán lehet hozni a 25% megújulót. A TNM rendelet egy hőszivattyú esetében a környezetből elvont hőt megújuló forrásnak tekinti. Nem igaz, hogy csak napkollektor, vagy napelem lehet megújuló energia. A korszerű levegő-levegő hőszivattyúknak már 4 feletti szezonális hatásfokuk van, ráadásul vagy alapból, vagy minimális felárral wifis vezérléssel láthatók el. Ha csak ilyen splittel fűtenénk egy épületet és a meleg vízigényt gázzal biztosítanánk és azonos nagyságrendű energiát igényelne a melegvíz ellátás, mint a fűtés, akkor több mint 40% megújuló energiát hozna ki a TNM rendelet számítása. A 25%-hoz elég, ha a hőszivattyú a fűtési hőenergia 60%-t fedezi. Az, hogy ez egy jó megoldás-e az már más kérdés. És pont ez a lényeg. Ezért értek egyet a cikk állásfoglalásával. Egy lakóépület ésszerű, az építtető kívánságait és anyagi lehetőségeit is figyelembe vevő rendszert lehessen megvalósítani, nem egy ilyen weboldal a megfelelő hely. Pont az a lényeg, hogy az építtető vegye a fáradságot és egyeztessen egy hozzá értő szakemberrel, aki tájékoztatja a lehetőségekről és a kölcsönösen elfogadható rendszerről kiviteli tervet készítsen. Ezt lehet megversenyeztetni és ezt kell, lehet számon kérni a kivitelezőn.


Rév Zoltán | 2020. máj. 27.

Annyit azért lehetett volna válaszolni, hogy a ”kondenzációs kazánra kötött padlófűtés + fűtő klímák” önmagukban - hiszen nem energiaforrások - nem alkalmasak a 25% megújulóenergia-forrás biztosítására...


Rév Zoltán | 2020. máj. 27.

Annyit azért lehetett volna válaszolni, hogy a ”kondenzációs kazánra kötött padlófűtés + fűtő klímák” önmagukban - hiszen nem energiaforrások - nem alkalmasak a 25% megújulóenergia-forrás biztosítására...

Facebook-hozzászólásmodul