e-gépész online szaklap

Az ETT tanulmányozza a Solstice® L41y-t az R-410A helyettesítésére

2020. május 13. | e-gépész| |  0 |

Az ETT tanulmányozza a Solstice® L41y-t az R-410A helyettesítésére

A fűtés, légkondicionálás és szellőztetés terület piacvezetőjének kutatási-fejlesztési részlege mindig innovatív megoldásokat keres, hogy ügyfeleit támogassa a felelősségteljes energetikai megközelítésben.

Az ETT elismert szakértő a testreszabott, energia-visszanyeréssel rendelkező légkezelő rendszerek és nagy energetikai teljesítményű hőszivattyúk tervezése és gyártása terén. Az ügyfélelégedettség kiemelkedően fontos az ETT-nél.

 Az F-Gáz szabályozást és a kvóták problémáját figyelembe véve, a vállalat már előzetesen teszteli a piacon elérhető új hűtőközegeket, hogy képes legyen támogatni ügyfeleit, és közép- és hosszú távú megoldásokat javasoljon az új és meglévő rendszerek számára. Az A2L vagy A3 besorolású új molekulák megjelenése megköveteli a szakértőtől, hogy felülvizsgálja rendszereinek tervezését a tűzveszélyes termékekről szóló jogszabályok betartása érdekében, és teszteket végezzen a rendszerekbe töltött különféle hűtőközegek viselkedésének és teljesítményének megismerése érdekében.

 R-452B, lehetőség az R-410A helyettesítésére

A Climalife és a Honeywell támogatásával az ETT teszteket végez egy prototípuson a Solstice® L41y-vel. A folyamat a cikk második felében olvasható.

Levegő/víz alkalmazásoknál az R-452B nagyon gyorsan, alacsony beruházási költségekkel alkalmazható, ami a levegő/levegő gépekre már nem igazEnnek a hűtőközegnek R-410A helyettesítésekor az az előnye, hogy ugyanazon működési tartományban marad a kompresszor szintjén. Alkalmazásának megvan az az előnye is, hogy alacsony hőmérsékleten is lehetővé teszi meleg víz előállítását, ami más hűtőközegekkel, például az R-32-vel nem lehetséges.

A Rooftop alkalmazások esetén az R-452B viselkedése hasonló az R-410A-hoz. Ahogyan Mikael Le Borgne, a K+F igazgató hangsúlyozza: „az R-452B hatékonysága és teljesítménye hasonló, könnyen integrálható a meglévő termékekbe, azok jelentős módosítása nélkül”.

Más hűtőközegek tesztelése párhuzamosan folyik a különböző rendszerekben. Az ETT minden lehetőséget figyelembe kíván venni a legjobb megoldások nyújtása érdekében. Összegzésképpen: "csak annyi van hátra, hogy meg kell várnunk bizonyos kompresszorgyártók és alkatrészgyártók jóváhagyását a berendezéseink véglegesítése érdekében, és a magunk részéről készen állunk az elkövetkező évekre” – jelenti ki Mikael Le Borgne.

Prototípus az ETT klímakamrájában tesztelve

A tesztek és az alkalmazott módszerek bemutatása

Az ETT módosítja prototípusai egyikét, hogy elvégezze a teszteket az R-452B-vel. A végrehajtott változtatás a kompresszor tandem cseréjét foglalja magában az új Solstice® L41y hűtőközegre jóváhagyott kompresszor tandemre. A cél az R-452B viselkedésének összehasonlítása a jelenleg használt R-410A hűtőközeggel. A tesztek klímakamrában történnek. A gépre mérőszondák vannak felszerelve, amelyek ellenőrzik a hőmérsékletet és/vagy a nyomást a különböző pontokon (a kompresszor nyomó/szívó ága, a kondenzátorból kilépő hűtőközeg stb.). A hőcserélő kaloriferek belépő és kilépő oldalán is vannak levegőhőmérséklet-érzékelők elhelyezve. Az R-452B töltet 20 kg, hasonlóan az R-410A-hoz. Ez lehetővé teszi a következő működési feltételek elérését:

  Mód   Túlhevítés   Túlhűtés
Klimatizálás 6 K 2 K
Fűtés 6 K 6 K

A prototípus tesztelésére hűtési és fűtési üzemmódban is sor került.

A tesztek összegzése

A gép minden elvégzett vizsgálat során normálisan működött, függetlenül az üzemmódtól (fűtés vagy légkondicionálás). A kondenzációs és elpárolgási hőmérsékletek csaknem megegyeznek azokkal, amelyek az R-410A hűtőközeggel töltött berendezésen mérhetők. Az olaj visszatérése a kompresszorokhoz akadálytalan. A két kompresszor indításakor az olajszint részleges csökkenése volt megfigyelhető, de az olaj hamarosan visszatért a kompresszorokhoz. A leolvasztások gyorsak voltak, és minden gond nélkül megtörténtek.

Légkondicionáló üzemmódban, teljes terhelés mellett végzett tesztek eredményei

 Pontok R-452B R-410A
Visszavezetett levegő hőm. 26,9°C 26,9°C
Külső levegő hőmérséklete 34,6°C 34,6°C
Elpárolgási hőmérséklet 7°C 8°C
Kondenzációs hőmérséklet 46,8°C 49,1°C
Kaloriferből kilépő levegő hőm. 12,4°C 14,3°C
Kompresszorok teljesítménye 23,1 kW 24,2 kW
Hűtőteljesítmény 86,3 kW 90,8 kW
Energiahatékonysági arány EER 3,7 3,8

Légkondicionáló üzemmódban, teljes terhelés mellett, az olajszint állandó maradt a kompresszorokban. A teljesítmény hasonló az R-410A és az R-452B esetén.

A megoldás

R-452B, az R-410A-t helyettesítő új megoldás

A Solstice® L41y (R-452B) egy új generációs hűtőközeg, amely 700-nál kisebb GWP-vel rendelkezik. Ez az R-1234yf, R-32 és R-125 keveréke, amelyet a Honeywell fejlesztett ki és a Climalife forgalmaz.

Az R-410A helyettesítésére szolgál az olyan alkalmazásokban, mint például a nagynyomású folyadékhűtők, de megfelel a hőszivattyúk és a légkondicionáló berendezések gyártói által támasztott igényeknek is.

Az R-410A-hoz hasonló hatékonysággal és hűtőteljesítménnyel rendelkező R-452B lehetővé teszi az építők és a gyártók számára, hogy gyorsan elvégezzék az R-410A-t alkalmazó berendezéseik átállítását egy alacsonyabb GWP-értékkel rendelkező termékre, minimalizálva az újratervezési költségeket és a beruházási kiadásokat.

Az ETT, néhány szóban

Az 1979-ben alapított ETT az ipari hőátadás specialistája, 100%-ban francia gyártmányú alumínium berendezéseket készít. A vállalat, amely a Bretagne-i Ploudalmézeau-ban, egy ISO 9001 és ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkező, 18 000 m² alapterületű ipari telephelyen található, jelentős növekedésen ment keresztül, és a sikerének kulcsát az innováció jelenti.

Az ETT másik erőssége az ügyfélszolgálat, melynek céljára ötven főből álló csapatot alakított ki, amely A-tól Z-ig az összes telepítési helyszínt koordinálja. A nagyáruházak, a speciális kiskereskedők, a szolgáltatási szektor, az ipar, a mozik és a szabadidőközpontok, uszodák területén tevékenykednek... elsősorban Európában, egyre több nemzetközi projekttel. A termékkatalógus rendkívül széles: a standard gépektől, mint például a Rooftop, amely a tevékenység 40%-át teszi ki, a 20–250 kW teljesítményű légkezelő berendezésekig vagy az egyedi gyártású gépekig. De a kihívások állandóak: energia-megtakarítás, az ügyfél komfortjának biztosítása és a berendezések garantálása.

ClimalifeHűtéstechnikaKlímatechnikaSolstice

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul