e-gépész online szaklap

Különjelentés a környezettudatos tervezésről és az energiafogyasztási címkézés rendszeréről

2020. március 9. | e-gépész| |  0 |

Különjelentés a környezettudatos tervezésről és az energiafogyasztási címkézés rendszeréről

Az uniós fellépések számottevően hozzájárultak a környezettudatos tervezésről és az energiafogyasztási címkézésről szóló irányelv célkitűzéseinek eléréséhez. Az intézkedések eredményességét csökkentették ugyanakkor a szabályozási folyamat jelentős késedelmei, valamint a gyártók és a kiskereskedők által elkövetett szabálytalanságok.

Az európai uniós klímavédelmi célok elérésének egyik legfontosabb eszköze a termékek energiahatékonyságának növelése. A hatékonyabban működő termékek hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, és jelentős pénzügyi megtakarítást eredményeznek a vállalkozások és a háztartások számára. A környezettudatos tervezésre vonatkozó jogszabályok energiahatékonysági és környezetvédelmi minimumkövetelményeket határoznak meg a háztartási és ipari készülékekre. Az uniós energiacímkék pedig tájékoztatást nyújtanak a fogyasztóknak a termékek energiafogyasztásáról és környezeti teljesítményéről, így segítve a megalapozott döntéshozatalt.

Az Európai Számvevőszék vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedések kiterjednek a legnagyobb energiamegtakarítási potenciállal rendelkező termékek többségére. A Bizottság megalapozott és átlátható módszertant alkalmazott annak eldöntésére, mely termékeket kell szabályozni ahhoz, hogy a szakpolitika a lehető legnagyobb hatást fejtse ki. A termékspecifikus szabályozások kidolgozásának folyamata hosszadalmas, és a Bizottság elkerülhette volna a késedelmek egy részét. Emellett a Bizottság azon döntése, hogy csomag formájában fogadja el az intézkedéseket, további késést okozott a már szabályozásra kész termékcsoportok esetében. Ez utóbbi csökkentette az intézkedések hatását, mivel a terméktervezési követelmények így nem mindig tükrözik a technológiai fejlődés állapotát, az energiacímkék pedig esetenként már nem nyújtanak megfelelő segítséget a fogyasztóknak ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.

Hiányos továbbá annak a tagállami ellenőrzése, hogy az értékesített termékek megfelelnek-e a jogszabályoknak. A Bizottság egy általa működtetett piacfelügyeleti információs és kommunikációs rendszerrel segíti a piacfelügyeleti hatóságok közötti együttműködést, az ellenőrzési eredmények megosztását. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy továbbra is komoly problémát jelent a gyártók és a kiskereskedők kevéssé szabálykövető magatartása.

A különjelentés és az Európai Számvevőszék ajánlásai itt olvashatók.

Energiahatékonyság

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul