e-gépész online szaklap

A szakmák automatizálhatósága

Az automatizáció lehetséges munkaerőpiaci hatásai Magyarországon

| | |  0 | |

A szakmák automatizálhatósága

Az automatizáció és a digitalizáció terjedését napjainkban a munkaerőpiaci változások egyik legfontosabb jelenségeként tartják számon.

A lehetséges hatásokat vizsgáló szakirodalom abból az előfeltevésből indul ki, hogy bizonyos jelenleg létező munkafeladatok esetében a technikai fejlődésnek köszönhetően kiváltható lesz az élőmunka, így ezeken a területeken a munkaerő-kereslet csökkenni fog. Más területeken – különösen az új technológiák tervezése és működtetése területén – a munkaerő-kereslet növekedése várható. Becslések szerint az automatizáció terjedésének üteme Közép-Kelet-Európában a közeljövőben az európai átlagot meghaladó lesz, így a munkaerőpiaci hatások feltételezhetően régiónkban is jelentkezni fognak. Kutatásunkban a Magyarországon nyilvántartott foglalkozások automatizálhatóságát vizsgáljuk és vetjük össze a foglalkoztatottságra vonatkozó adatokkal.

Az MKIK GVI kutatásában a FEOR nyilvántartásban szereplő foglalkozások automatizálhatósági szintjét határozta meg a foglalkozások leírásában szereplő feladatok automatizálhatósága alapján. 

Borítóképen: A leginkább érintett szakmákban foglalkoztatottak aránya járásonként. A körök a járások központjait, a körök mérete és színe a járásban az érintett szakmákban foglalkoztatottak arányát jelölik.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul