e-gépész online szaklap

A csapvíz ólomtartalmának ingyenes vizsgálata

| | |  0 | |

A csapvíz ólomtartalmának ingyenes vizsgálata

Az Országos Közegészségügyi Intézetben (elindult egy komplex népegészségügyi projekt (EFOP-1.8.0-VEKOP-17-000001-2017), amelynek egyik témája az ivóvíz általi ólombevitel vizsgálata.

Az ólom egy jól ismert toxikus nehézfém, emberre gyakorolt mérgező hatása már régóta közismert. A csapvizekben jellemző ólomtartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészségi problémát, elsősorban a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére gyakorolt káros hatásával. Az ivóvíz ólomtartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10 μg/l lehet.

Az ivóvízben előforduló ólom fő forrásai az épületek, lakások belső hálózatában még sok helyen jelen lévő ólomcsövek, így leginkább a városmagok régi épületei, és az ezekben található lakások tekinthetők leginkább kockázatosnak. Fontos megjegyezni, hogy ólomtartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére, így abban az esetben is lehet az Ön csapvizének ólom tartalma jelentős, ha Ön semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban.
A projekt során célunk az, hogy felmérjük, hogy hazánkban mely területek érintettek jelentős ólomtartalmú csapvíz tekintetében. Ezen kívül a projekt keretében vizsgáljuk a határérték feletti ólomtartalmú víz fogyasztásának egészségi hatásait, valamint vizsgálatra és értékelésre kerülnek a megoldási lehetőségek. A vizsgálatok alapján az elsődleges célunk a lakosság tájékoztatásának fejlesztése és bővítése.

Emellett a projekt keretében az OKI lehetőséget ad arra az ún. „nyitott laboratórium” keretében, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólomtartalmát. Ezáltal az általános információk és kockázati szintek mellett a saját csapvizük ólomtartalmát is megismerhetik, és ez alapján egyéni tájékoztatást tudunk adni a további teendőkről, lehetőségekről.

Jelentkezés módja

Jelentkezni az olom@oki.antsz.hu e-mail címen, vagy postai úton lehet. Kérjük, az e-mail vagy a levél tárgyában tüntessék fel, hogy „jelentkezés a nyitott laboratóriumra”. A jelentkezésükben tüntessék fel az alábbi adatokat:

  • Kapcsolattartó neve
  • Kapcsolattartás módja: postai cím / e-mail / telefon (legalább az egyiket kérjük megadni)
    Kollégánk a megadott elérhetőségek valamelyikén keresni fogja Önt a részletekkel kapcsolatban.

Mintavételi csomag és a vízminták beküldése

Amennyiben a megadott e-mail címen jelentkezik a vizsgálatokra, akkor postai úton eljuttatunk Önnek egy mintavételi csomagot, amely 2 mintavételi edényt, egy adatlapot, illetve egy mintavételi utasítást tartalmaz, amely alapján Ön el tudja végezni a minták levételét. A levett vízmintákat a kitöltött adatlappal együtt postai úton vagy személyesen tudja eljuttatni részünkre. Postai úton történő feladás esetén kérjük a „EFOP – ólom” feliratot feltüntetni. A mintavételi csomag átvételére és behozatalára személyesen is van lehetőség az OKI-ban a portán.

A vízminták ólomtartalmának vizsgálata

Az Ön által levett és beküldött vízminták ólomtartalmát az OKI laboratóriuma fogja megvizsgálni. Az eredményekről e-mailben vagy postai úton küldünk Önnek tájékoztatást.

Egyéb tudnivalók

Az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig biztosított a projekt keretein belül. A vízminták ólomtartalmának vizsgálata ingyenes, de amennyiben a vízminták postai úton történő beküldését választja, annak postai költsége Önt terheli. A laboratóriumi vizsgálatban résztvevők aktuális számától függően a beküldött vízminták feldolgozási ideje egy héttől 3 hónapig terjedhet. 

Országos Közegészségügyi Intézet, Vízhigiénés osztály
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
E-mail: olom@oki.antsz.hu

Ivóvíz

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul