e-gépész online szaklap

Sípálya a hőerőmű tetején

| | |  0 | |

Sípálya a hőerőmű tetején

Koppenhágában készült el a mesterséges sípálya, amelyet a világ legzöldebb szemétégetője tetején alakítottak ki. A CopenHill Koppenhága egyik ipari dokkja mellett épült hőerőmű, amely évente 440 000 tonna hulladékot képes tiszta energiává alakítani.

A komplexumban köztéri funkciók is helyet kaptak: fákkal szegélyezett túraútvonalakat és sípályákat alakítottak ki a tetőn, a homlokzaton pedig a „világ legmagasabb mesterséges mászófalát” hozták létre. Évente 50-60 ezer látogatóra számítanak a 450 méter hosszú nyári sípályán. 

A 41 0000 négyzetméteres CopenHill „síüzem” terve 2011-ben nemzetközi pályázaton nyert, az építkezés két évvel később indult meg. Remélhetőleg ez az épület is segíti Koppenhágát célja elérésében, hogy 2025-re a világ első széndioxid-mentes városává váljon. A CopenHill ék alakú, lejtős zöld tetővel és 1,2x3,3 méteres alumínium elemekből összeállított, áttört homlokzattal rendelkezik.

Belül a hulladékkezelés és az energiatermelés legújabb technológiáival szerelték fel a 440 000 tonna hulladék elégetésére méretezett üzemet, hogy annyi tiszta energiát nyújtson, ami évente 150 000 háztartás számára biztosít villamos energiát és távfűtést. A gépeket magasságuknak szerint rendezték egymás mellé, amely meghatározta az épület lejtős tetejét, melynek eredményeként kialakult a 9000 négyzetméteres, lejtős síterep.

Az eredeti tervek szerint az erőmű kéménye füstkarikákat bocsátott volna ki minden egyes alkalommal, amikor 250 kilogramm széndioxid kerül a légkörbe. Jelenleg ez nem működik, annak ellenére, hogy öt évvel ezelőtt kidolgozták a látványpöfékelés megvalósíthatóságát. Így aztán ahelyett, hogy kedélyesen pöfékelne, egyszerűen csak füstöl a csúszós tetejű hulladékerőmű.

Hőerőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul