e-gépész online szaklap

Hamarosan kétirányban áramlik a gáz

2019. október 8. | e-gépész| |  0 |

Hamarosan kétirányban áramlik a gáz

Átadták Csanádpalotán azt a kompresszorállomást, mely lehetővé teszi, hogy Romániából 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra a ROHU gázvezetéken keresztül.

A határkeresztező vezeték Románia irányába már ma is képes ekkora mennyiség kiszállítására, a 6 milliárd forintos fejlesztés eredményeként pedig jelentősen bővül a fordított irányú szállítás lehetősége is.

A beruházást az FGSZ Földgázszállító Zrt. költséghatékony módon, a korábban Hajdúszoboszlón üzemelő kompresszorok áttelepítésével oldotta meg. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 0,6 milliárd köbméternyi éves kapacitású összekötő vezeték hazánk felé is képes lesz 1,75 milliárd köbméternyi gázt továbbítani. 

A vezeték jelenleg közel 100%-os kihasználtság mellett üzemel Magyarország–Románia irányban, a hazánk irányába történő gázszállítás a román fél fejlesztései után indulhat el, mely 2020 közepére várható. Mivel az ország délkeleti határán a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, kétirányú gázszállítás válik lehetővé, így a jövőben a romániai mellett egyéb gázforrások régiónkba történő eljuttatására is sor kerülhet. Magyarország számára az ellátásbiztonság, a régiós energiapiac fejlődése és a kétoldalú energetikai kapcsolatok dinamizmusa szempontjából is kiemelten fontos a BRUA gázvezeték projekt részét képező, magyar-román földgázvezetékhez kapcsolódó beruházás.

Gázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul