e-gépész online szaklap

22 milliárdos geotermikus fűtési rendszer valósul meg Szegeden

| | |  0 | |

22 milliárdos geotermikus fűtési rendszer valósul meg Szegeden

Huszonkét milliárd forintos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben, a fejlesztésnek köszönhetően felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.

Szegeden a távfűtött lakások száma meghaladja a 27 ezret, a 23 fűtőmű ezek mellett további 469 intézményt is kiszolgál, ehhez évente 27 millió köbméter földgázt és 6,433 millió kilowattóra villamos energiát használnak föl.

Szegeden a távfűtő-rendszer a legnagyobb károsanyag-kibocsátó – mondta Botka László, polgármester a projektet bemutató rendezvényen. A város legnagyobb környezetvédelmi beruházásának köszönhetően négy év alatt felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.

Kilenc szegedi hőkörzetben egy-egy kitermelő és két-két 2000 méteres talpmélységű visszasajtoló kutat fúrnak, amelyek átlagos hozama óránként 80 köbméter 92 fokos hőmérsékletű termálvíz lesz. A kutak éves szinten 450-500 ezer gigajoule (GJ) hőenergiát biztosítanak. A szegedi – Reykjavík után – Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató-rendszere lesz. A kinyert termálvíz teljes egészét visszasajtolják, ezzel biztosítva a rendszer fenntarthatóságát.

Egy-egy kút fúrása átlagosan 3 hónapig tart, a beruházás része emellett 44 kilométer távvezeték lefektetése, valamint 75 hőcserélő kialakítása a távhőszolgáltató központjaiban. Az első hőkörzetben, az Odesszai városrészben november közepén már termálenergia biztosítja a fűtést, a teljes beruházás 2022/2023-as fűtési idényre készülhet el.

A beruházás költségeiből 9,6 milliárd forintot uniós támogatás fedez.

távfűtés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul