e-gépész online szaklap

WordSkills: így nézett ki a víz-, gáz, fűtésszerelők versenye

Török Balázs Máté kiválósági érmet szerzett

2019. szeptember 4. | e-gépész| |  0 |

WordSkills: így nézett ki a víz-, gáz, fűtésszerelők versenye

Egy arany és tizenegy kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills Kazan 2019 versenyről, melyen 24 magyar fiatal, 22 szakmában képviselte hazánkat.

Az oroszországi Kazan városában rendezték augusztus 22–26 között a 45. WordSkills versenyt, vagyis a szakmák olimpiáját. A magyar csapat legeredményesebb tagja a bútorasztalos Simon Krisztián volt, aki aranyérmet szerzett, s egyben a nemzet legjobbja címet is elnyerte.

A víz-, gáz-, fűtésszerelők versenyében a budapesti Török Balázs Máté remek munkát végzett, és kiválósági éremmel érkezett haza. Mivel viszonylag keveseknek adatik meg, hogy személyesen tekintsenek meg egy világversenyt, most az ő versenyfeladatainak az ismertetésével igyekszünk bepillantást adni abba, hogy az ifjú szakembereknek milyen komoly teljesítményre volt szükségük a sikerhez.

Török Máté Balázs 29 másik kiváló szakemberrel mérte össze a tudását. A feladatot csupán egy nappal a verseny előtt ismerték meg a résztvevők, vagyis nem sok idejük volt a felkészülésre – a teendőket azért természetesen átbeszélhették az őket elkísérő és támogató szakemberrel. Ettől a ponttól azonban magukra voltak utalva, a bekiabálás, tanácsadás pontlevonással járt. A versenyzőknek rajz alapján kellett elkészíteniük egy összetett fűtési, vízellátási, csatornázási és szaniterrendszer kiépítését. A modulokra felosztott munka elvégzésére 3 nap, egészen pontosan 19,5 óra állt rendelkezésre.

A vízellátás modulban hideg és melegvíz-vezetéket kell kiépíteni felszálló vezetékről a berendezési tárgyakig – meghatározott nyomvonalon. A szaniter részben mosdó, WC, zuhanytálca és zuhany felszerelését, szerelvényezését és bekötését kell elvégezni. Az összetett feladat mellett egy dizájn, és két gyorsasági betétfeladat is vár a versenyzőkre.

Ezeket a sorsolással kapott csoportbeosztás alapján végezték el. Ez azt jelenti, hogy volt, akinek az első napon, volt, akinek az utolsón kellett elvégezniük ugyanazt a feladatot. A dizájnfeladat egy előre meghatározott paraméterekkel rendelkező törölközőszárítós radiátor elkészítését jelentette. Az első gyorsasági feladatban szivattyúkötést kellett illeszteni két karima közé, illetve többszörös hajlítással, menetvágással, nyomáspróbával kellett elkészíteni egy acélcsőelemet – természetesen időre. Az összetett feladat szintén nyomáspróbával és a zsűri felé történő átadás-átvétel protokolláris résszel zárult, amit a teljese munkaterület összepakolása és végtakarítása előzött meg. Innentől már csak a zsűritagok dolgozhattak, akik bonyolult értékelési rendszer alapján pontozták le a munkákat.

A versenyen 63 ország legjobbjai vettek részt. Magyarország a huszadik helyen végzett az éremtáblázaton. Gratulálunk a versenyzőknek!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul