e-gépész online szaklap

Hogy áll a Fővárosi Hőgyűrű távhővezetékének az építése?

2019. augusztus 6. | e-gépész| |  0 |

Hogy áll a Fővárosi Hőgyűrű távhővezetékének az építése?

Július közepéig már több mint 60 százaléka felkerült az Erzsébet hídra annak a stratégiai távhővezetéknek, ami lehetővé teszi egyebek mellett több tízezer belvárosi lakás csatlakozását a szolgáltatáshoz.

Az egységes budapesti távhőrendszer kialakításának, a Fővárosi Hőgyűrű programnak az egyik leglátványosabb szakasza a távhővezeték Budáról Pestre történő átvezetése az Erzsébet hídon. A munkálatok jól haladnak, a stratégiai gerincvezeték több mint 60 százaléka felkerült a hídra, sok helyszínen pedig a tereprendezés zajlik, így a Kéménymentes Belváros projekt a módosított határidőre megvalósul, lehetővé téve egyebek mellett 40-45 ezer belvárosi lakás csatlakozását a távhőszolgáltatáshoz – ígéri Herpai Attila, a Főtáv PR és kommunikációs csoportvezetője. A Kossuth Lajos utcát szeptemberben, a buszsávot novemberben adjuk vissza a forgalomnak, és ősszel a Szabad sajtó úton is megszűnik az útszűkítés.

A munkálatok a Főtávon kívül álló okok miatt az eredeti tervekhez képest összesen körülbelül héthónapos késést szenvedtek el, elsősorban a kötelező régészeti feltárások következtében, de a térképeken nem, vagy nem pontosan feltüntetett más közművezetékek, valamint a dunai árhullám és hajóbaleset miatt is állt valamennyit a munka. Mindezek következtében – a kisebb nyomvonal-módosulásokon túl – az eredetileg tervezett tavasz helyett őszre valósulhat meg a beruházás. Ezzel együtt a Hőgyűrű projekt az eredeti tervnek megfelelően 2023-ra fejeződhet be, egyéb részei ugyanis az ütemterv szerint haladnak.

Érdekes kérdés, hogy hogyan alakul a csatlakozási hajlandóság a potenciális új ügyfelek körében? Komoly érdeklődés mutatkozik a lakosság és kimondottan kiemelkedő az üzleti fogyasztók részéről. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk: a kereskedelmi, illetve középületek részéről csaknem 40 MW-nyi szándéknyilatkozat van a csatlakozásra csak a belvárosban.

Elindult az a típusú monitoring, illetve szakmai munka is, melynek célja a lakossági fogyasztók csatlakozásának megkönnyítése. Lakóközösségek jelenleg kizárólag 100 százalékos egyetértés mellett tudnak csatlakozni a szolgáltatáshoz, de vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy hogyan csatlakozhat egy ilyen ingatlan akkor, ha a lakóközösség néhány tagja nem kívánja ezt.

FűtéstechnikaHőgyűrűTávhő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul