e-gépész online szaklap

Jó levegőt minden épületbe!

| | |  0 | |

Jó levegőt minden épületbe!

Egy idén tavasszal készült online felmérésben azt kérdeztük meg a lakosságtól, hogy mennyire tartják jónak lakásuk belső levegő minőségét. Az 1300 válaszadó 65%-a ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. 50%-nál jelentkezett páralecsapódás, míg további 30% már penészedési problémáról is beszámolt.

Míg a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy új építésű, vagy utólagosan hőszigetelt épületben lakik, addig a válaszadók alig 3%-a esetében került kiépítésre már valamilyen szellőzési rendszer. Elgondolkodtató. Az természetes, hogy minden tüzelőberendezéshez tartozik égéstermék elvezető.

Az elhasznált levegő kidobása és friss levegő beáramoltatása miért nem ilyen evidens sokak számára? A rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortunkat, a bent tartózkodók számára a pára, penész valamint a megnövekedett szén-dioxid tartalom egészségügyi kockázatot is jelent.

Mindenre kiterjedő, intelligens megoldások az Aereco-tól

Meglévő épületekben és új építés esetén is ideális megoldást jelent az Aereco központi, automatikusan szabályozott rendszere, mivel nem igényel teljes légtechnikai csővezeték hálózat kiépítést. A fürdő és WC helyiségek a legtöbb épületben egymás mellett helyezkednek el, ezért a rendszer könnyen és alacsony költség szinten megvalósítható. Az épület friss levegővel történő ellátása a nyílászárókba, vagy igény szerint faláttörésbe épített légbevezető elemekkel történik. Fontos, hogy a rendszer önszabályozó és a pillanatnyi szellőzési igényekhez automatikusan alkalmazkodik, ezért különösen gazdaságos.

A friss levegőt a komfortterű helyiségekbe vezetjük be páraszabályozott légbevezető elemekkel, míg az elhasznált levegőt a kiszolgáló helyiségeken keresztül szívjuk el és vezetjük az épületen kívülre. A helyiségek közötti szabad levegőáramlás a belső küszöbök elhagyásával biztosítható.

Az elszívás intenzitása a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett, a központi ventilátorhoz légtechnikai csővezetékkel csatlakozó, légelvezető elemek segítségével igény szerint változik.

A szellőzési igény legjobb fokmérője a beltéri levegő nedvesség tartalma. Az Aereco légbevezető elemei pontosan ezt érzékelik, és ennek alapján szabályozzák a beengedett frisslevegő mennyiségét. Elszívási oldalon a fürdőszobában, illetve a konyhában, de akár a kamrában is a páratartalom alapján érdemes meghatározni az elszívni kívánt levegő mennyiségét, míg a WC-ben, a keletkező szagok hatékony eltávolításához jelenlét érzékelős szabályozás a célszerű. Az Aereco BXC típusú légelvezető elemi pontosan ilyen érzékelőkkel rendelkeznek. A hatékonyságot a rendszer végpontját jelentő, folyamatos működésű, fordulatszám szabályozott V2A, V4A, illetve VAM típusú, lakás központi ventilátorok biztosítják. Alacsony szellőzési igény esetén, pl., amikor nem tartózkodik senki a lakásban, mind a légbevezető, mind a légelvezető elemek minimum léghozamra zárt állapotba kerülnek, míg a központi ventilátor fordulatszáma is minimum szintre csökken vissza. Növekvő szellőzési igény esetén az érintett szabályozó elemek az igénynek megfelelő szintre nyitnak, míg a ventilátor fordulatszáma is az igényeknek megfelelően változik.

Többlakásos társasházak, kisebb kereskedelmi épületek esetében ugyanez a rendszer központilag is kiépíthető, azzal a változtatással, hogy az elhasznált levegő eltávolítása a kürtő végén elhelyezet VCZ, VTZ, VBP típusú elszívó ventilátorok segítségével történik. Új épület létesítése esetén ez a műszaki megoldás nem csak jóval magasabb műszaki tartalmat biztosít, de akár költséghatékonyabb is lehet, mint a manapság oly népszerű, de komfort szellőzést nem biztosító, időszakos működésű kisventilátoros elszívás.

Hővisszanyerő nem csak családi ház méretben

A hővisszanyerős szellőző berendezések azon túlmenően, hogy rendkívül energiahatékonyan biztosítják a szellőzést, jó komfort érzetet nyújtanak az épület használói számára. Egy jól kiválasztott és méretezett szellőző gép, ellentétben az ablaknyitásos szellőztetéssel, folyamatosan képes a megfelelő légcserét, ezáltal jó levegőminőséget biztosítani az épületben. Nagyon magas a hővisszanyerés hatásfoka és nem kerül be az épületbe por és pollen sem.
Az Aereco HR sorozatú hővisszanyerős szellőző berendezései, műszaki tartalmuk tekintetében kiemelkednek társaik közül. Egyrészt az alumíniumból készült kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélőjük révén igen magas, 90% feletti hővisszanyerési hatásfok elérésére is képesek, aminek köszönhetően, még a legkeményebb hideg téli napokon is alkalmasak lehetnek, utófűtő kalorifer nélkül is, a beltéri levegő hőmérsékletéhez közeli hőmérsékletű friss levegő befúvására. Másrészt a gép befúvó, illetve elszívó ventilátorai olyan hatékonyak, hogy akár 500 Pa feletti rendszer ellenállás leküzdését is biztosítani tudják, így nagyobb, bonyolultabb épületet is ki tudnak szolgálni. Ez különösen fontos a manapság igen elterjedt szűk keresztmetszetű légtechnikai csövekkel kiépített rendszerek hatékony működtetése miatt. Mindehhez kiemelkedően alacsony zajszint párosul. Legtöbb esetben a 3 méterre lesugárzott zaj nem éri el a 40 dBA szintet sem.

Számos épület esetén bizonyos helyiségek csak időszakosan, vagy eltérő intenzitással vannak használva. Gondoljunk csak egy irodaházban lévő tárgyalóra, vagy oktató teremre. A szellőzés akkor hatékony igazán, ha az a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodik. Míg a legtöbb hővisszanyerő állandó térfogatáramot biztosít, amit az üzemeltető néhány fokozatban választhat, addig az Aereco HR vagy DX sorozatú gépei akár egyedi igény szerint, a pillanatnyi használat függvényében változó intenzitású szellőzés biztosítására is képesek lehetnek. Ezt remekül példázza a cég idei évben átadott új irodaháza, ahol ilyen rendszer került kiépítésre. Az online monitorozás révén folyamatosan nyomon követhető, hogy az egyes irodákban hogyan változik a hőmérséklet, páratartalom, illetve a CO2-szint.
Tervezői oldalon hatalmas segítség a HR típuscsaládhoz tartozó kiválasztó program, amelynek segítségével azonnali adatokat kaphatunk a leghidegebb napokra jellemző külső hőmérséklet figyelembe vétele mellett, egyedileg megadható légszállítási értékhez tartozó hatásfokról, befújt hőmérséklet értékről, a ventilátorok munkapontjáról, ellenállás adatairól, a villamos hálózat igényéről, valamint zajszint adatokról és a gép geometriai méreteiről is. A program segítségével műszaki adatlap, valamint árazott költségvetés is egy gombnyomással készíthető.

A típusválasztékot illetően, a lakossági méretektől indulva rendelkezésre állnak felső, illetve oldalsó csonkolású, valamint lapos, mennyezet alá szerelhető gépek is egészen 2000 m³/h légszállításig. Ennél nagyobb légszükséglet esetén 6000 m³/h-ig oldalsó csonkolású gépek közül választható ki a célnak legmegfelelőbb kivitel. Minden gép egyedileg konfigurálható, akár állandó térfogat áram, állandó nyomástartás, vagy 0-10 V-os külső vezérléshez. Lehetőség van továbbá KNX rendszerbe történő illesztésre is. A fagyvédelem választhatóan elektromos előfűtővel, befújt levegő térfogatáram modulálással, vagy akár bypass modulációval is megoldható. A nagy gépekbe beépített vizes, vagy elektromos utófűtő egység is kérhető, de minden gép esetében lehetőség van külső, vizes, vagy DX hűtő, fűtő kalorifer választására.

Mindezt összegezve elmondható, hogy legyen szó lakás, vagy családi ház szellőzésről, de akár szálloda, iroda, oktatási intézmény, vagy üzletközpont szellőzésről, az Aereco hővisszanyerős gépei között biztosan megtalálható az elvárt igényekhez legjobban alkalmazkodó műszaki megoldás.

Engel György
Aereco Légtechnika Kft.

Aereco

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul