e-gépész online szaklap

Óriási üzlet lesz a jövőben a légkondicionálás

2019. július 9. | e-gépész| |  0 |

Míg az Egyesült Államokban igen elterjedt a légkondicionáló készülékek használata, addig például Németországban alig használják, pedig a német fővárosban június végén 37 fok meleg volt. Kínában is sokkal elterjedtebbek légkondik, mint Indiában vagy Indonéziában, így hatalmas piacok nyílhatnak meg.

Szakértők arra számítanak, hogy a jövőben ez az arány megváltozik: még jobban elterjednek majd a készülékek, köszönhetően a népesség növekedésének, a javuló jövedelmeknek és annak, hogy a légkondik ára csökkenni fog. Egy számítás szerint a jelenlegi 1,6 milliárd helyett az évezred közepére 5,6 milliárd légkondicionáló lesz a világon. Arra is figyelmeztetnek, hogy mindez egy ördögi kör: a globális felmelegedés hajtja a légkondicionálók terjedését, ami viszont növeli a szén-dioxid-kibocsátást, amitől még melegebb lehet. Azzal is számolni kell, hogy az áramfogyasztás is megugrik, 2050-re több, mint 140 százalékkal.

A Bloomberg cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az épületek fűtésére és hűtésére fordított energia messze nem kap akkora figyelmet társadalmi szinten, mint például a közlekedés.

Forrás: hvg.hu

KlímatechnikaLégkondícionáló

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul