e-gépész online szaklap

Gépek diagnosztikája hangokkal

2019. július 3. | e-gépész| |  0 |

Gépek diagnosztikája hangokkal

Egy cseh cég diagnosztikai eszköze működés közben keltett hangjuk alapján képes megállapítani különböző ipari gépekről, hogy megfelelően működnek-e vagy valamely alkatrészük javításra, cserére szorul. A rendszer lelke egy mesterséges intelligenciát is használó szoftver, melynek további fejlesztésében magyar cégek is látnak fantáziát.

A Lead Ventures a Mol Nyrt. és az Eximbank támogatásával valamint cseh partnerekkel közösen újabb befektetéssel bővíti portfolióját – közölte a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A partnerek összesen 5,75 millió euró (1,85 milliárd forint) befektetéssel támogatják a cseh Neuron Soundware vállalatot. A cseh startup a régióban az elsők között használja az ipari berendezések hangalapú diagnosztikáját, ami nagy segítséget jelent az ipari gépeket alkalmazó gyáraknak.

„Pontosan tudjuk, milyen hangot kell adjanak a szivattyúk, a sebességváltók, a hengerek, az elektromotorok vagy a kompresszorok. Az adott gép minden egyes összetevőjének hangjait egy adatbázis tárolja. A mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverünk képes továbbá megkülönböztetni a problémára utaló zajokat a szokásos folyamatok rezgéseitől, így biztosítva az ügyfeleket berendezéseik megfelelő működéséről” – mondta Pavel Konečný, a Neuron alapítója és vezérigazgatója.

A Neuron Soundware startupot 2016-ban alapították Prágában. Jelenleg húsz szakértőt foglalkoztat, és bevételei az elmúlt évben közel félmillió eurót tettek ki. A cég mesterséges intelligenciát használva kínál számos iparág, köztük az energiaágazat számára is megoldásokat. A megoldás ipari gépek hangját elemzi, és a legkisebb változásból, szokatlan zajból képes megállapítani, ha a felszerelés meghibásodott, vagy karbantartásra szorul. A fejlesztést számos globális nagyvállalat, például Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus és LG is használja. A társaság eddig 680 ezer eurónyi magvető befektetést szívott fel, ehhez jön hozzá a mostani 5,75 millió euró.

„A prediktív karbantartás az ipar 4.0 kiemelt területe, a Neuron által kifejlesztett izgalmas technológia ezen a téren hozhat áttörést. Bízunk abban, hogy újabb régiós tőkebefektetésünk által támogatott innovatív megoldás számos iparágban eredményezhet jelentős hatékonyságjavulást” – nyilatkozta Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója. A beruházás teljes összege 5,75 millió euró (1,85 milliárd forint), ennek közel felét, 2,5 millió eurót a Lead Ventures ETE biztosítja. Az összeg fennmaradó részét az Inven Capital, valamint a korábbi befektető, a J&T Ventures fektette be.

DigitalizációSzoftver

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul