e-gépész online szaklap

C6 típusú gázfogyasztó készülékek

2019. június 26. | e-gépész| |  0 |

C6 típusú gázfogyasztó készülékek

Tanulságokban bővelkedő cikk jelent meg a VGF&HKL 2019. júniusi számában a gázfogyasztó készülékekről és égéstermék-elvezetőkről szóló sorozatban. Az Európai Szabványosító Műszaki Bizottság WG1 munkacsoportja egy magyar felvetés kapcsán módosítja a C6 típusú gázfogyasztó készülékekre vonatkozó előírásokat.

A C5 típusú és a túlnyomással üzemelő gyűjtő vagy központi (közös) égéstermék-elvezetőkhöz csatlakoztatható gázfogyasztó készülék elrendezésének megfelelően telepített C6 típusú gázfogyasztó készülékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy a gázfogyasztó készülék legkisebb teljesítménye vagy készenléti állapotában se zavarja a készülék működését az égési levegő beszívására szolgáló nyílása és az égéstermék-kivezetésre szolgáló nyílása között külső hatásra fellépő túlnyomás.

Talán ma már közismert, hogy a CEN/TR 1749, illetve a PrEN1749 szabvány szerint jelenleg összesen 15 különböző „C” típusú gázfogyasztó készülék létezik, C1-től C(15)-ig. Ezek egyike a C6-os típus, amely a PrEN1749 szabvány szerint bármely másik C típusnak megfelelő elrendezés szerint telepíthető. A C6-os típust úgy is elképzelhetjük, hogy a hivatkozott másik C típus ábráján, amelynek elrendezése szerint a C6-os típust telepítjük, leválasztjuk a gázfogyasztó készülék részeként forgalomba hozott, levegőt és égésterméket vezető, készülékmodulon kívüli részeit, és azokat a gázfogyasztó készüléktől függetlenül forgalomba hozott szerkezetekkel helyettesítjük. Ez azt jelenti, hogy a C6 típus esetén a hivatkozott elrendezésű másik gázfogyasztó készülékből csak a készülékmodult (a gázfogyasztó készülék tűzterét tartalmazó részegysége) és a hivatkozott másik „C” típus elrendezését tartjuk meg.

Az ábrán példaként bemutatott C42 és C62(C42) típusú gázfogyasztó készülékek részeit vékony vonal jelzi. Az ábrákon azokat a részeket, amelyek közvetlenül részt vesznek a gázfogyasztó készülék levegőellátásában vagy égéstermékének elvezetésében, de nem a gázfogyasztó készülék részeként hoztak forgalomba (levegőbevezető, égéstermék-elvezető), vastag fekete vonal jelzi.

Kiegészítés a szabványhoz

A két ábra összevetésével jól látható a két típus közötti különbség. Az előbbiekből következően egy C6-os típus elméletileg összesen 14 másik „C” típusnak megfelelő elrendezésben telepíthető! A CEN/TC 109 „Gázkazánok” Európai Szabványosító Műszaki Bizottság WG1 munkacsoportjának 2019. februári ülésén egy túlnyomással üzemelő gyűjtőkéményekhez csatlakozó gázkazánokkal kapcsolatos magyar felvetés kapcsán kiderült, hogy az európai gázkészülék szabványokban található követelményeknek és vizsgálatoknak való megfelelőség kimutatásával csak a C1 és C3 típusoknak megfelelő elrendezésű C6-os típusok megfelelősége mutatható ki.

Ezért, annak elkerülésére, hogy a C6-os típusokat olyan elrendezésnek megfelelően telepítsék, amelyre vonatkozóan a megfelelőséget a EU-típusvizsgálatok során végzett vizsgálatok nem támasztják alá, a CEN/TC 238 WG3 munkacsoportjában, amelynek feladata a CEN/TR 1749 helyébe lépő EN 1749 szabvány kidolgozása, a következő döntés született:

A PrEN 1749 szabványba (amelynek a hivatalos szavazása már megtörtént, azaz megjelenése hamarosan várható EN 1749 azonosítóval), bekerült egy kiegészítés, amely szerint a C6 típusú gázfogyasztó készüléket a gyártó adott elrendezésre vonatkozó, egyedi előírása szerint kell telepíteni. Például, ha egy C62 típusú gázkazánt a C42 típusnak megfelelő elrendezésben kívánunk telepíteni, akkor ez csak a gázfogyasztó készülék gyártójának a C62(C42) típusra kiadott előírása szerint tehető meg. Így, ha nem áll rendelkezésre például a gázfogyasztó készülék gyártójának konkrétan a C62(C52) típusra kiadott telepítési előírása, akkor a kérdéses gázfogyasztó készülék nem telepíthető a C62(C52) típus szerint.

A teljes cikk a VGF&HKL 2019. júniusi számában olvasható.

 

Égéstermék-elvezetőGázkészülékSzabványok

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul