e-gépész online szaklap

Magyar diákok a kockaházak felújításáért

2019. június 26. | e-gépész| |  0 |

Idén Szentendrén rendezik meg Solar Decathlon Europe versenyt. A nemzetközi megmérettetésen két magyar csapat is indul, mindketten a Kádár-kockák energetikai korszerűsítésére, innovatív felújítására dolgoztak ki megoldásokat.

Holnap már az építkezések megindulásával folytatódik a világ legjelentősebb, fiataloknak kiírt építészeti versenye, amelynek ebben az évben Szentendre ad otthont. A csapatok összesen 26 felsőoktatási intézményt – köztük 3 magyar egyetemet – képviselnek, melynek révén 3 kontinens 8 országának diákjai vehetnek részt a kiemelkedő jelentőségű megmérettetésen. A csapatok egy része önálló egyetemi indulóként, egy része pedig több intézményt képviselő egyetemi partnerségben dolgozik azokon a mintaház-koncepciókon, melyek a versenyen megépítendő prototípusokban mutatkoznak meg.

Modulokkal a modernizációért

Komplex gépészetet tartalmazó modulok illesztésével teszi energetikai szempontból korszerűbbé, egyben lakályosabbá a Kádár-kockákat a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) öt karának hallgatóiból verbuválódott csapat. A Kobe-BME Solar Decathlon északi modulja komplett elemként tartalmazza az alapvető kiszolgáló funkciókat, illetve az épület korszerű működéséhez nélkülözhetetlen gépészeti és elektromos berendezéseket. A modul egy gépészeti helyiség, fürdőszoba és előszoba sorolásából jön létre, amely mindemellett pufferzónát képez az északi oldalon az alacsonyabb komfortigényű helyiségekkel. A gépészeti blokk a rendszer egyik alapeleme, amely akár önmagában is csatlakozhat meglévő épületekhez, így csekély beavatkozással is jelentős javulás érhető el a ház energiahatékonyságában.

Munkában a BME csapata

A modulok között kialakuló tér tartalmazza a verseny által előírt lakófunkciókat, azonban alkalmazkodik az épület kiállítópavilonként való működéséhez is, bemutatva a rendszer használatát egy valódi felújítás esetében. A Koeb modul 180 x 180 cm-es raszterű egymás mellé sorolható elemekből épül fel, amely tájolásnak megfelelően különböző funkciókat láthat el. Az elemek tartószerkezete vékonyfalú, hidegen hajlított profilokból épül fel, könnyen szerelhető és anyagtakarékosságához képest nagy teherbírású. A kész, előregyártott modulok egyben daruzva kerülnek a helyükre az építés során.

A miskolci vezetésű nemzetközi csapat sem tétlenkedett

Energiagazdálkodás terén aktív, passzív és fél-passzív megoldásokat is alkalmaz a csapat. Az épületvezérlési rendszerünk a fogyasztást a napelemes termeléshez illeszti, egy előrejelző és egy akkumulátoros energiatároló egység segítségével. Egy gabionfalat használnak tömegfalként, szoláris nyereséghasznosítás céljából. További energetikai megfontolások alapján egy éjszakai vízhűtő rendszerrel és zöldtetővel is el van látva a versenyház.

Egy másik megoldás tolófalakkal

A miskolci, a pécsi, valamint a blidai egyetemisták és oktatók csapata más irányból közelített. Az Index tudósítása szerint a  MAGYAR FÉSZEK + elnevezésű projektjükben tolófalrendszerrel vették körbe a kockaházakat, amelynek számtalan előnye van. Egyrészt újrarendezték vele a ház alaprajzát, tájolását, így praktikusabban használható ki az alaprajz, és közvetlenebbé válik a kapcsolat a környezettel is.

Az épületek alatti hűtőlabirintus, a déli oldalon mobil naptér, és számtalan más megoldás segít abban, hogy az épület energiatakarékosabb legyen. Sőt, akár önfenntartó, hiszen a tervezők azt ígérik, növényeket is tudnak majd termeszteni az összegyűjtött esővízzel.

Csapatok a világ minden tájáról

A Solar Decathlonra a világ minden tájáról jelentkezhetnek egyetemi csapatok – függetlenül attól, hogy az eseményt Európában vagy más kontinensen tartják –, a benyújtott mintaháztervek közül pedig nemzetközi szakmai zsűri bírálata alapján választják ki azokat a nevezőket, akik pályaművükkel részt vehetnek a versenyen. Minden, versenyre bejutó – egyetemi diákokból és mentoraikból álló – csapat először a saját oktatási intézményének területén építi fel a megtervezett mintaházat, majd a kész építményt a verseny helyszínére szállítják, ahol annak végső összeállítása történik.

A versenyek legfontosabb célja

  • megfelelő kommunikációval felhívni a figyelmet az energiapazarló életmódunk visszafogásának módjaira;
  • bizonyítani, hogy a világításra, fűtésre és hűtésre vonatkozó igényünket meg felelő technológiai szint mellett sokkal eredményesebben, fenntarthatóbban tudjuk kielégíteni;
  • megmutatni, hogyan lehet az egyre növekvő energiaszükségletünket megfelelően biztosítani olyan, mindenhol jelenlévő megújuló forrásokból, mint a napenergia;
  • ezeket a technológiákat integrálni megfizethető, megbízható építészeti megoldásokkal;
  • jellemzően a sűrűbben lakott, jelentős történelmi múlttal és épített örökséggel rendelkező városok igényeihez igazodóan kell kidolgozni és megvalósítani olyan működőképes, az urbánus kihívásokra választ adó
  • koncepciókat, melyek könnyen átültethetők meglévő lakóépületekre, és könnyen alkalmazhatók felújítási munkák során;
  • a szakma és a piaci szereplők közös, csapatépítő munkájának ösztönzése, elősegítése.

Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutób 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották). Európában nyolc évvel később, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a Madridban megrendezett versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották – ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaház projektjével –, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a Solar Decathlon európai sorozata. Kontinensünkön öt év elteltével kelhetnek újra versenyre a világ egyetemistái: a rendezésre kiírt pályázaton ugyanis az ÉMI által benyújtott projektterv nyert, így 2019-ben Magyarországon, Szentendrén rendezik meg a nemzetközi szinten ismert és népszerű építészeti versenyt.

Várják a látogatókat

A két héten át tartó verseny ünnepélyes megnyitójára július 12-én délelőtt kerül sor. Másnaptól, július 13-tól a „Szoláris falu” minden érdeklődő számára nyitva áll. A verseny július 28-án eredményhirdetéssel zárul.

A „Szoláris falu” nyitvatartása:

  • Hétfőtől csütörtökig: 13:00–19:00
  • Péntekenként: 13:00–20:00
  • Szombatonként: 10:00–20:00
  • Vasárnaponként: 10:00–18:00

A belépés díjtalan, azonban elő- vagy helyszíni regisztráció szükséges.

Solar Decathlon

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul