e-gépész online szaklap

Budapesten a legolcsóbb a gáz az európai uniós fővárosok közül

| | |  0 | |

Budapest a legolcsóbb uniós főváros volt a lakossági földgázárak szempontjából májusban – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, 28 európai uniós főváros és Belgrád földgáz- és villamosenergia-árait összehasonlító jelentéséből.

A magyar fővárosban a múlt hónapban 3,22 eurócent volt egy kilowattóra földgáz, Pozsonyban ennek a másfélszerese. A legdrágább Stockholm volt, ahol 23,90 eurócentbe került egy kilowattóra földgáz májusban.

Az energiahivatal egy másik adatsort is nyilvánosságra hozott, amellyel összehasonlíthatóvá válik, hogy a fővárosok háztartásainak mekkora terhet jelent a havi energiaszámlák kifizetése. A felmérés szerint egy két keresetből élő, gyermektelen magyar háztartás a nettó jövedelme 4,1 százalékát költötte gázra és villamos energiára idén májusban. Magyarország ezzel a rangsorban a 12. helyen áll a vizsgált országok között.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2019. május. (Számottevő földgázfelhasználás hiányában Helsinki, Nicosia és Valletta nem szerepel az összehasonlításban. )

Az árak gyűjtését és azok összehasonlítását – a magyar (MEKH) és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából – egy független finn cég (VaasaETT) végzi, az érintett országok szolgáltatóinak és a szabályozó hatóságok adatainak alapján.

Az alkalmazott módszertan szerint a megbízott cég összegyűjti a végfelhasználói árinformációkat, amelyeket euróban, illetve vásárlóerő-paritáson hasonlítanak össze. A nemzeti valuták háromhavi mozgóátlag segítségével kerülnek átváltásra, ami kisimítja az euró nemzeti valutában számolt árfolyamának ingadozásait, így a valutaárfolyamok változása a hónapról hónapra mért árakat kevésbé módosítja.

A teljes jelentés az alábbi gombra kattintva érhető el.

Megnézem

Gázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul