e-gépész online szaklap

Be lehet üzemelni a régi gázfogyasztó-készülékeket

2019. április 10. | e-gépész| |  2 |

Be lehet üzemelni a régi gázfogyasztó-készülékeket

Érdekes megközelítésben tárgyalja az ERP-t érintő kormányrendeletet a VGF&HKL szaklap áprilisi számának vezércikke. Kiderült, hogy jelentős logikai eltérés van az eredeti angol szöveg és a magyar értelmezés között, ami előidézheti a már forgalomba helyezett, nem ERP-s készülékek üzembehelyezhetőségét.

Kormányrendelet ide vagy oda, a helyi kéményseprőipari vállalatok saját értelmezésük szerint teljesen eltérően nyilatkoznak, ami elég extrém körülményeket okozhat néhány nagyobb társasház esetén, főként, ahol a gyűjtőkémények miatt még átmeneti megoldást jelentene a rendelet hatálybalépése előtt forgalomba helyezett készülékek használata.

A vgfszaklap.hu-n szabadon hozzáférhető cikk elolvasása után várjuk vissza a kollégákat, hogy megvitassuk a leírtakat. 

GázkazánSzakmakörnyezet

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2020. máj. 21.

Korrigálni kell magamat. Meglehet, a kéménysperőtől most jogszabályi elvárás (nem náztem utána), hogy a kémény ellenőrzésekor vizsgálja az égési levegő pótlást, de sajnos az jön le, hogy ehhez általában nem értenek.


Zoárd | 2020. máj. 21.

Ez egy régi cikk, de teljesen jellemző, hogy Magyarországon a kéménysperő ipari vállalkozások egy része külön kasztként a jogszabályokat felrugva, önkényesen értelmezi a rendekezéseket és ennek eredményeként Ez egy régi cikk, de teljesen jellemző, hogy Magyarországon a kéményseprő ipari vállalkozások egy része külön kasztként, a jogszabályokat felrúgva, önkényesen értelmezi a rendelkezéseket és ennek eredményeként lép fel, próbál olyan elvárásokat behajtani, amihez nincs joga. Teljes döbbenet, hogy ez sok-sok év után is még mindig téma! Hogy érzékeljük a problémát, 1969-es törvény definiálta a gázkészülék fogalmát és ez azóta se változott, azaz az anomália csekély 50 éve létezik. Igaz, a felszínre az ellentmondás csak a készülékekkel együtt minősített körül belül 15 éve a piacon megjelent készülékeknél váltotta ki a háborús állapotokat. Érdekes módon ugyan előtte is voltak ilyen készülékek, de mivel azoknak oldalfali kivezetése volt, valahogy ez elkerülte a kéményseprő szakma figyelmét. Jelenleg éppen az épületépész előző és legújabb számában megjelent cikkek teszik aktuálissá a témát. Olyan hihetetlen állításokat sikerült az előző épületgépész számban a cikkírónak leírnia, miszerint egy MSZ EN szabvány, ha nincs lefordítva, akkor az nem érvényes (vagy nem eléggé érvényes?) Magyarországon. A tisztelt cikkíró utána nézhetne, hogy vajon mit is lehetne szabványosan megtervezni ma Magyarországon, ha csak magyar nyelvű szabványokra kellene hagyatkoznunk. Megnyugtatom, hogy egyetlen épületet se sikerülne szabványos keretek között megtervezni. Az ismeretségi körömből rendszeresen keresnek meg olyan kéményseprő szakipari szakvéleményekkel, amik súlyos hibáktól hemzsegnek. Legjellemzőbb hiba, hogy a kéményseprők felhatalmazva érzik magukat a légpótlás újra értelmezésére, bár erre sem a jogosultságuk sem a felkészültségük nincs meg. Nagyon sajnálatos, hogy míg gyerekkoromban kéményseprőt látni, szerencsehozásnak számított, addig ma már a szerencsétlenségre asszociálnak az emberek, kéményseprő láttán. Kecskemétre terveztünk olyan gázkészüléket, ami gyári égési levegő és füstgáz elvezető szettel került installálásra. A kivitelező állítása szerint erre is meg kellett volna kérnem a kéményseprőktől a szakvéleményt. Amikor mondta, hogy ez lehetetlen, azt mondta, fenn áll a veszélye, hogy az ingatlant kizárják a szolgáltatásból. Erre az a véleményem, hogy ha a helyi kéményseprőt nem hatalmazta fel a gyártó a kazán és a gyártó által hozzá installált égési levegő-füstgáz elvezető rendszer vizsgálatára, akkor azt sem tudja, hogy mit és hogyan kell vizsgálni, mert nem ismerheti a gyártó cég installációs és ellenőrzési előírásait. Nem tudom mi lett a vége, mi végül is nem tettünk lépéseket a helyi kéményseprő felé, de azt jeleztem, hogy a vizsgálatot –kazán és a hozzá csatlakozó gyári elemek szereléséről- csak a gyártó által felhatalmazott, erre jogosult személy végezheti el. Ha van ilyen jogosultsága a kéményseprőnek, akkor csak csinálja….

Facebook-hozzászólásmodul