e-gépész online szaklap

Földgázvásárló távhőtermelők hatékonyságának ösztönzése

2019. április 10. | e-gépész| |  0 |

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal annak érdekében, hogy ösztönözze a földgáz alapú távhőtermelést folytató engedélyesek tüzelőanyag beszerzésének hatékonyságát, valamint könnyebben követhetővé tegye a földgáz rendszerhasználati díjak változását az indokolt földgázköltségek számítása során, meghirdeti a 2019/2020-as fűtési időszakra vonatkozó elismert referencia földgázárat.

A szabályozás célja, hogy motiválja a földgázvásárló távhőtermelőket, hogy a földgázbeszerzésük során érdemben versenyeztessék meg a földgázkereskedőket, valamint, hogy a kapott ajánlatok közül az elérhető legkisebb összköltségűt válasszák.

A motiváció abban nyilvánul meg, hogy a Hivatal a referenciaár figyelembe vételével teszi meg javaslatát az energetikáért felelős miniszternek a távhőtermelői árakra és a távhőszolgáltatói támogatásokra vonatkozóan, így ha az előzetesen meghirdetett referenciaárhoz képest a távhőtermelő tényleges szerződéses ára alacsonyabb, akkor ez a különbözet a távhőtermelő eredményét fogja gyarapítani.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint – amennyiben a távhőtermelői engedélyesnek emiatt nyereségkorlát feletti eredményrésze keletkezik – azt fejlesztési forrásként használhatja fel a távhőtermelés és távhőszolgáltatás korszerűsítésének érdekében.

További részletek a meghirdetett földgáz referencia költség elemeiről és számítási módszeréről az ezen a linken elérhető hirdetményben találhatók.

FöldgázMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul